Rusija izdaje vlastitu kriptovalutu – KriptoRublju

Rusija će oporezivati sve financijske transakcije koje će se obavljati u KriptoRublji.

Martina Čizmić | 18.10.2017. / 16:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ruski predsjednik Vladimir Putin već je ranije izjavio kako sa zanimanjem prati kretanja na tržištu kriptovaluta, posebno Ethereum.

No, izgleda kako je zaključio da se Rusiji bolje isplati izdati vlastitu virtualnu valutu. Prema izjavi ruskog ministra komunikacija Nikolaja Nikiforova, Putin je naredio izdavanje nacionalne kriptovalute.

Naravno, izdavanje KriptoRublje (CryptoRuble) neće proći bez "žrtava". Nikiforov je tako istaknuo kako će nakon izdavanja KriptoRublje, rudarenje ostalih kriptovaluta postati ilegalno i biti će u potpunosti pod kontrolom države.

Pokrenut ćemo KriptoRublju zbog jednog jednostavnog razloga – ako to ne učinimo, naši susjedi iz Euroazijske ekonomske zajednice to će učiniti u sljedećih nekoliko mjeseci, rekao je Nikiforov nakon sastanka održanog daleko od očiju javnosti.

Detalji o samoj KriptoRublji još uvijek su većinom nepoznati. Zna se da će Rusija oporezivati sve financijske transakcije koje će se obavljati u toj kriptovaluti.

Prilikom kupovine i prodaje Kriptorublje stopa će biti 13 posto od zarađene razlike. Ako vlasnik ne može objasniti otkud mu KriptoRublje, kad ih pretvara u ruske rublje, porez će mu iznositi 13 posto na cijeli iznos, pojasnio je Nikiforov.

Rusi ne planiraju KriptoRublju koristiti samo za trgovinu unutar granica svoje zemlje.

Ovo ne smije biti privatna valuta, već ona koju je izdala država, koju kontrolira država i koja omogućava cirkulaciju digitalnog novca u svjetlu digitalne ekonomije, otkrio je buduće ruske planove zamjenik ministra ekonomskog razvoja Oleg Formičev.

Hoće li i druge zemlje slijediti ruski primjer, tek treba vidjeti. Kina već dugo pripema teren za izdavanje vlastite kriptovalute, a ruski potez mogao bi ubrzati cijeli proces. Također, Japan je već krenuo u pripreme za izdavanje J-Coina, vlastite virtualne valute.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti