Ruski Twitter profili lobirali za britansku oporbu

Ruski Twitter profili korišteni su za objavu poruka potpore britanskoj oporbenoj Laburističkoj stranci u pokušaju da se utječe na prošlogodišnje britanske izbore, pokazuje novo izvješće.

I.D. | 29.04.2018. / 19:17

Miješanje u izbore putem društvenih mreža (Foto: Guliver/Thinkstock) (Foto: Guliver/Thinkstock)

Istraživanje Sveučilišta Swansea i Sunday Timesa pokazalo je da su poruke potpore laburističkom vođi Jeremyju Corbynu i njegovim politikama bile slane s gotovo 6500 automatskih profila.

Napadali su također premijerku Theresu May zbog toga što je odbijala sudjelovati u televizijskim debatama i kritizirali je zbog smanjenja broja policajaca nakon bombaškog napada u Manchesteru.

Istraživanje je utvrdilo da je devet od 10 poruka o laburistima izražavalo potporu toj stranci, a devet od deset o konzervativcima bilo kritično.

"Ova nova otkrića jako su zabrinjavajuća", rekao je ministar kulture Matt Hanckok. "Apsolutno je neprihvatljivo da se bilo koja zemlja miješa u demokratske izbore u drugoj zemlji."

Britanska vlada optužuje Rusiju da se miješa u izbore širom svijeta i podmeće lažne vijesti u medijima, ali je do sada nijekala da se uspješno miješala u britanske izbore. (Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti