Sprema li se Appleu istraga i kazna zbog punjača za iPhone?

Čini se kako bi se Apple mogao naći u nezgodnoj situaciji i u središtu pozornosti povjerenice Vestager i njenih istražitelja i to zbog svojih punjača za iPhone

Martina Čizmić | 11.08.2018. / 07:39

iPhone (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Europska povjerenica za tržišno natjecanje, Margrethe Vestager, već je u nekoliko navrata pokazala da ju velike svjetske kompanije ne plaše te da joj nije problem ući u direktan sukob s njima ne bi li zaštitila prava europskih potošača.

Nakon što je nedavno odredila rekordnu kaznu za Google zbog njihovog operativnog sustava Android i načina na koji ga nude proizvođačima pametnih telefona, čini se kako je svoju pozornost okrenula prema još jednom divu - Appleu.

Čini se kako bi se Apple mogao naći u nezgodnoj situaciji i u središtu pozornosti povjerenice Vestager i njenih istražitelja i to zbog svojih punjača za iPhone.

Naime, još je 2009. godine Apple je, zajedno s nizom drugih proizvođača pametnih telefona, potpisao dobrovoljni pristanak da će do 2011. uvesti univerzalni priključak za punjenje pametnih telefona. Oni stariji sjetit će se kako je sa svakim mobilnim telefonom dolazio njegov punjač koji je funkcionirao samo s tim modelom mobilnog telefona. To je značilo i da potrošači moraju svoje telefone puniti samo s točno određenim punjačem.

Veliki proizvođači pametnih telefona s Androidom, kao što su Huawei, Samsung i Nokia prilagodili su svoje telefone te njihovi korisnici mogu puniti svoje uređaje bilo kojim punjačem koji ima USB-C ili micro USB utor. No, u Appleu nisu krenuli istim smjerom.

Appleov Lightning utor, odnosno priključak, jedinstven je i ne dopušta punjenje telefona niti jednim drugim kablom, osim onog s Lightning priključkom. To za korisnika znači da uvijek mora kupiti ili originalan Appleov punjač ili zamjenski od proizvođača kojeg je Apple “blagoslovio”.

Takav odnos prema potrošaču ne sviđa se EU i povjerenici Vestager. U odgovoru na pitanje zastupnika, Vestager je najavila kako će istražiti što su potpisnici napravili po pitanju “harmoniziranja” punjača te će pokrenuti studiju koja će procijeniti što se napravilo i što bi još trebalo napraviti.

U slučaju Applea, koji iako je potpisao dogovor nije napravio ništa po tom pitanju, to može značiti pokretanje istrage i u konačnici kaznu onemogućavanja europskih potrošača da slobodno biraju opremu koju će koristiti uz svoj pametni telefon.

S obzirom na to da povjerenica Vestager voli kažnjavati “neposlušne” rekordnim kaznama, a Apple ima i rekordnu zaradu, kazna bi potencijalno mogla biti još veća od one koju je dobio Google.

No, pričekajmo prvo da povjerenica Vestager provede studiju i iznese zaključke, prije no što krenemo o visini eventualne kazne. A i tko zna, možda Apple iznenadi i na novom iPhoneu predstavi nekakav univerzalni priključak za punjač.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti