Sve što trebate znati o moćnom ethereumu

Ako je bitcoin kralj kripto svijeta, onda je ethereum kraljica.

Monika Nožić Monika Nožinić | 17.12.2017. / 12:04

Foto: Flickr

Vrijednost ethereuma doživjela je drastičan rast u proteklih godinu dana. Iako svi pričaju o bitcoinu, ethereum ga sustiže brzinom svjetlosti. Prošle godine ste mogli kupiti ethereum za 10 dolara, ali sada za to trebate uložiti više od 700 dolara. Iako je bitcoin za mnoge sada već postao preskup, ethereum ima potencijala da probije 1000 dolara, a trenutno je i dalje relativno pristupačan.

Ethereum je otvorena platforma bazirana na blockchain tehnologiji koja omogućuje programerima da razvijaju i objave decentralizirane aplikacije.

Ethereum je kreirao ruski programer Vitalik Buterin krajem 2013. godine. Vitalik je najavio ethereum u siječnju 2014. na The North American Bitcoin konferenciji u Miamiju i toliko je vjerovao da blockchain tehnologija može promijeniti svijet da je odustao od fakulteta kako bi se u potpunosti mogao posvetiti razvoju ethereumua.

Nastanak ethereuma

Ethereum je kreiran da napravi stvari koje su bile nemoguće s bitcoinom. Cijela ideja oko ethereuma nije da bude samo još jedna kriptovaluta, već da bude puno više od toga.

Isto kao i Bitcoin, Ethereum je javna distribuirana blockchain mreža. Iako postoje neke bitne razlike u njihovoj tehničkoj izvedbi, najveća je razlika u njihovoj svrsi te mogućnostima. Bitcoin je jedna specifična aplikacija koja koristi blockchain tehnologiju, distribuirani sustav elektroničkog novca koji omogućuje plaćanje i transfere pomoću bitcoina. Dok je Bitcoin blockchain mreža korištena za kontrolu tko posjeduje koliko elektroničkog novca bitcoin, Ethereum blockchain mreža je fokusirana na pokretanje programskog koda bilo koje decentralizirane aplikacije.

U Ethereumovom blockchainu, umjesto rudarenja bitcoina, rudari rade kako bi zaradili ether, tip digitalne valute koji služio kao gorivo za njegovu blockchain mrežu. Osim da bi bio prodan na nekoj burzi, ether se koristi u Ethereum blockchainu kako bi se platile naknade i usluge koje se koriste, piše Hrvatski Bitcoin Portal.

Sve blockchain mreže imaju sposobnost izvršavanja računalnog koda, ali većina je limitirana na neki način. Naime, Ethereum blockchain je drugačiji. Umjesto da su dopustili limitirani skup operacija, Ethereum je kreiran s idejom da se programerima koji će raditi nad platformom dopusti korištenje bilo koje operacije. To znači da programeri mogu razvijati tisuće različitih aplikacija koje prelaze limite koji su do sada postojali u primjeni blockchain tehnologije.

Decentralizirane aplikacije

Ethereum omogućuje programerima da razvijaju i lansiraju decentralizirane aplikacije. Decentralizirana aplikacija predstavlja samo jednu aplikaciju koja služi za neku posebnu namjenu te ima određenu svrhu za svoje korisnike.

Primjerice, Bitcoin je decentralizirana aplikacija koja omogućuje korisnicima da koriste neku verziju elektroničkog novca te rade novčane transakcije preko nje. Decentralizirane aplikacije su napravljene od izvornog koda koji se pokreće i izvršava na blockchain mreži, nije moguće kontrolirati njegovo ponašanje preko nekog centraliziranog entiteta.

Bilo koja centralizirana aplikacija ili usluga može biti decentralizirana pomoću Ethereuma. Podizanje bankovnog kredita, registracija korisnika u nekakvom registru, online glasovanje, itd.

Glavna inovativnost Ethereuma je njegovo virtualno računalo (EVM) koje je ključno za izvršavanja kompletnog računalnog programa u Ethereum mreži. Ethereum virtualno računalo po prvi je put omogućilo proces kreiranja blockchain aplikacija na vrlo jednostavan i učinkoviti način. Prije je bilo potrebno napraviti cijelu blockchain mrežu za svaku pojedinu aplikaciju, Ethereum je omogućio da se taj korak izbjegne i bilo koja aplikacija može koristiti njegovu mrežu.

Više informacija o ethereumu i općenito kriptovalutama možete saznati na HBP-u.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti