Tehnologija budućnosti "nije zabavna"

Nintendo trenutno nema planova za razvoj uređaja za virtualnu stvarnost te smatraju kako trenutno tehnologija većinom nije zabavna

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.09.2017. / 07:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Virtualnu i proširenu stvarnost brojne kompanije i tehnološki stručnjaci – od Marka Zuckerberga pa do Tima Cooka – smatraju sljedećom velikom stvari koja će obilježiti tehnološku industriju.

Početkom prošle godine činilo se kako vrijeme virtualne stvarnosti zaista dolazi te su se na tržištu pojavili VR uređaji poput Facebookova, odnosno Oculusova Rifta, HTC i Steam predstavili su Vive, dok je Sony predstavio PlayStation VR. Iako ti uređaji pružaju zanimljivo iskustvo, njihova cijena i cijena pratećeg hardvera, odnosno računala koja, da bi mogla vrtjeti VR, koštaju minimalno tisuću dolara te činjenica kako je ova tehnologija u ranom stadiju razvoja i još nema dovoljno atraktivnih aplikacija i sadržaja koji bi privukao veliki broj ljudi, čini se kako ljudi trenutno nisu previše zainteresirani za virtualnu stvarnost. Naravno, tehnologija će napredovati i dalje, a kako će uređaji biti još moćniji i sadržaj još atraktivniji, može se očekivati da će s vremenom rasti njihova prodaja, no trenutno su oni u drugom planu na IT tržištu.

O stanju na tržištu virtualne stvarnosti prošlog tjedna govorio je i šef američkog odjela Nintenda Reggie Fils-Aimé koji je rekao da trenutno iskustvo korištenja virtualne stvarnosti većinom nije zabavno. Dodao je i kako Nintendo zasad nema planova o ulasku na ovo tržište, a iako se njihovo razmišljanje i planovi s vremenom mogu promijeniti, u kompaniji trenutno nemaju vremenski okvir u kojem bi se to moglo dogoditi.

Iako je Nintendo prošle godine eksperimentirao s virtualnom stvarnošću te su otkriveni neki patenti koji potvrđuju kako su u kompaniji razmišljali o razvoju tehnologije, trenutno će ipak ostati fokusirani isključivo na razvoj vlastitog hardvera i softvera te mobilnih igara. Nintendo se dugo vremena odupirao razvoju igara za pametne telefone, no s vremenom im je postalo jasno kako se moraju prilagoditi tržištu te su napokon predstavili prvu igru Super Mario namijenjenu Appleovim mobilnim uređajima i Androidima, a u najavi su i nove igre za pametne telefone i tablete – uključujući i mobilnu verziju legendarne The Legend of Zelda.

Inače, Nintendo je još sredinom devedesetih predstavio svoju prvu VR konzolu – Virtual Boy koja se, zbog ograničenja tehnologije i brojnih problema, pokazala kao veliko razočaranje te je nakon godine dana povučena iz prodaje.

Izvor: Android Headlines
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti