Tehnološke inovacije nikad nisu bile važnije

U organizaciji tvrtke Eventa01 i Algebra LAB-a održana je konferencija CORP2IN, s naglaskom na digitalnu inovaciju i digitalnu primjenu poslovnih modela.

Zimo Zimo | 02.12.2018. / 14:54

CORP2IN (Foto: PR) (Foto: PR)

Konferencija CORP2IN tijekom dva dana okupila je više od 200 posjetitelja koji su, kroz niz predavanja i radionica, mogli čuti zanimljive informacije o inovacijama uz pomoć digitalnih tehnologija. Naglasak konferencije bio je na poslovnim modelima i inovativnosti, koji su dodatno poduprti prikazom uspješnih međunarodnih i domaćih primjera iz prakse.

Corporate Innovation & Intrapreneurship (CORP2IN) je najveća platforma u Hrvatskoj koja okuplja zajednicu (community) svih koji žele biti dio inovativnog ekosustava. Kroz razmjenu ideja i prezentaciju stvarnih izazova, pružaju se primjenjiva rješenja koja funkcioniraju te se otvara prilika da se sudionici povežu i uče od najboljih na području inovativnosti. Od 2015, godine na godišnjoj razini organiziraju se meetupi, radionice te središnje konferencije na kojima se okupilo više od 1500 sudionika u kreativnom i kolaborativnom prostoru.

Uvodno predavanje CORP2IN konferencije održao je Ken Finnegan, bivši glavni tehnološki savjetnik Irske agencije za razvoj (Irish Development Agency), osvrnuvši se tijekom predavanja na glavne razloge zbog kojih Irska kotira kao deseta zemlja u svijetu u području inovacija. Plenarno predavanje prvog dana konferencije održao je Henri Jacobs, futurist i predsjednik Techventures iz Belgije; njegov je naglasak bio na modelima upravljanja tvrtkama koji su jednostavno nužni u eri novih tehnoloških trendova, a koji im omogućavaju da osiguraju budućnost – naročito uz eksponencijalan rast značaja novih tehnologija poput umjetne inteligencije, blockchaina ili pak botova.

Nick Schekelton Jones iz tvrtke PA Consulting Group održao je predavanje na temu budućnosti učenja i mjerenja učinkovitosti zaposlenika, utvrdivši kako ćemo u budućnosti morati postići više razine učinkovitosti uz, vjerojatno, čak i manje vremena raspoloživog za edukaciju. Tijekom svojeg predavanja Schekelton je istražio neke od mogućnosti učenja u takvom okruženju.

Jedno od zapaženih predavanja održao je i Ark Vandeal (Bedenk) na temu inovacijske kulture: svatko je, naime, uvjeren kako su inovacije nužne i danas je posve jasno da one moraju biti prilagođene digitalnom svijetu, ali pritom je važno ne smetnuti s uma lokalne korisnike tvrtke – zaposlenike i samu internu inovacijsku kulturu.

Uz brojna druga predavanja, na konferenciji su predstavljene i pojedine inovativne tehnologije koje tvrtke koriste za implementaciju novih poslovnih modela. Bruno Crnički (IOT NET Adria) govorio je o mreži za IoT (Internet of Things) uređaje, Sigfox, dok je Amir Sabirović (TM7 IT Innovators) govorio o primjenama umjetne inteligencije na konkretnim projektima u malim i srednje velikim tvrtkama.

Tijekom drugog dana konferencije, uz brojne radionice, održan je i FINA Government Innovation Meetup. Budući da država (javni sektor, agencije, državne tvrtke…) ima veliku ulogu u pružanju podrške za izgradnju inovativnog eko-sustava, FINA je, kao domaćin i u suradnji s organizatorima CORP2IN konferencije, okupila decision makere, stakeholdere i opinion-makere iz države, državnih institucija i biznisa. Na ovom meetupu u sklopu konferencije bilo je riječi o konkretnima koracima koje je moguće i potrebno poduzeti kako bi se napravili značajni pomaci u izgradnji inovacijskog ekosustava za državu i biznis. Poseban naglasak tijekom Fininog meetupa stavljen je na ulogu digitalne ekonomije i inovacija.

Napravili smo novi iskorak u podizanju svijesti o potrebi da sve organizacija (tvrtke, agencije...) stvore preduvjete za inovativnost, posebno kroz naglasak stanja inovativne kulture. No osim što smo dizali svijest omogućili smo sudionicima da steknu uvid u potrebne alate koje mogu već od sutra početi primjenjivati u poslovnim procesima. Prvi dojmovi sudionika su odlični i opet smo primili puno pohvala za sadržaj konferencije. Prostor u kojem smo se okupili, Algebra LAB, je idealan jer upravo on predstavlja platformu i prostor u kojem će korporacije moći kreirati nove inovacije, ali i tražiti idealne startupe koji se mogu uklopiti u njihovu viziju budućnosti, istaknuo je Željko Krizmanić, direktor tvrtke EVENTA01 i jedan od organizatora konferencije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti