Totalna dominacija!

Većina aplikacija koje su korisnici skinuli na pametne telefone prošlog mjeseca pripada Facebooku – Facebook, Messenger, Instagram i WhatsApp

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.06.2016. / 08:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon nedavnih glasina kako Microsoft namjerava odustati od mobilnog tržišta i daljnjeg razvoja pametnih telefona i mobilnog operativnog sustava, na Wiredu je objavljen članak u kojem je naglašeno kako je u biti odlična vijest za ovu kompaniju. Naime, analizirajući mobilno tržište napomenuli su kako, osim Applea i Samsunga, veliki broj mobilnih kompanija ima problema na tržištu – o problemima HTC-a više ne treba niti govoriti, u Sonyju su razmišljali o gašenju odjela za proizvodnju pametnih telefona itd. Umjesto razvoja vlastitog hardvera i operativnog sustava, kompanijama bi bilo jednostavnije (i puno jeftinije) omogućiti pristup njihovom softveru na što većem broju uređaja.

To su ranije naučili i u Facebooku koji je prvo u suradnji s HTC-om predstavio telefon namijenjen ljubiteljima ove mreže, a čak su napravili i softver koji će na mobilnim uređajima prikazivati brojne informacije s Fejsa, no pokazalo se kako korisnici ne žele poseban 'Facebook smartphone' niti žele da im se na početnom ekranu stalno iskaču informacije s ove mreže. Zato je Zuckerberg brzo promijenio strategiju te se kompanija orijentirala na razvoj kvalitetnih aplikacija koje će biti dostupne na što većem broju uređaja, a slično sada rade i u Microsoftu s Officeom, Windows Phone tipkovnicom koja je sada dostupan za iPhone itd. Da se ovakva taktika isplati možemo vidjeti na rezultatima istraživanja aplikacija instaliranih na pametne telefona koje je provela kompanija Nomura Research. Ovo je istraživanje tako pokazalo kako ljudi većinom koriste sam nekoliko aplikacija na svojim telefonima te oko osamdeset posto vremena koriste samo tri aplikacije, a te tri aplikacije najčešće su u vlasniku Facebooka. Informacije o downloadu aplikacija na iPhoneu i Androidima iz prošlog mjeseca tako pokazuju kako više od 60 posto aplikacija koje su korisnici downloadali pripada upravo Zuckerbergovoj kompaniji koja ovom listom dominira zahvaljujući aplikacijama za Facebook i Messenger te WhatsAppu i Instagramu.

Dakle, korisnici su skinuli više aplikacija koje pripadaju Facebooku, nego svih ostalih mobilnih aplikacija zajedno. U Nomuri kažu kako je jasno da je Facebook predvodnik na mobilnom tržištu, no napominju kako su ove brojke skinutih aplikacija ipak nešto manje u odnosu na prijašnje mjesece i kvartale.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti