U borbu protiv pirata otkupninom u bitcoinima?

Zanimljivo je kako izdavači ne računaju samo na pomoć stručnjaka koji se bore protiv piratstva već i na same pirate.

Martina Čizmić | 22.09.2017. / 08:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Agencije i tvrtke koje se bore protiv piratstva već godinama pokušavaju pronaći dobitnu kombinaciju kojom će smanjiti broj piratskog materijala na internetu i pokrenuti javnost u borbi protiv pirata.

Čini se kako su napokon pronašli dobitnu kombinaciju.

Naime, sve više tvrtki (ponajviše izdavača knjiga, filmova i glazbe) nudi nagradu u obliku bitcoina. Cijela stvar funkcionira prilično jednostavno. Izdavači svom materijalu dodaju jedinstveni identifikacijski pečat prije no što materijal krene u javnost. Ako ti materijali procure u javnost, "lovci na glave", da ih tako nazovemo, koriste taj pečat kako bi dokazali da su pronašli piratizirani materijal i ujedno obavještavaju vlasnika o njegovu pronalasku.

Tehnologiju je razvila južnoafrička tvrtka Custos, a vrijednost takve tehnologije prepoznao je cijeli niz tvrtki i izdavača.

Zanimljivo je kako izdavači ne računaju samo na pomoć stručnjaka koji se bore protiv piratstva, već i na same pirate. Naime, kako su poručili iz Custosa, ovakav način detekcije cilja na one koji piratiziraju materijal i postavljaju ga na internet, a one koji ga skidaju pretvara u "vojsku lovaca na glave". Zasad je alat za otkrivanje pečata dostupan samo određenom krugu ljudi, ali je u planu davanje pristupa i široj javnosti.

A kolike su "nagrade"? Ovisno o sadržaju koji je pronađen, mogu varirati od 10 do više od 100 dolara (62 – 620 kuna).

U Custosu se nadaju kako će krajnji rezultat biti da će se pirati okrenuti jedni protiv drugih, ali i da će postati sumnjičaviji nego do sada. Ističu kako prijavljivanje pronalaska piratske kopije neće značiti i automatsko pokretanje kaznenog progona protiv pirata, već će, nadaju se, biti samo jedan od dokaza u slučaju protiv onih koji najčešće objavljuju piratski materijal.

Želja im je posijati strah među piratima, kako bi dva puta razmislili o tome žele li neki zaštićeni sadržaj objaviti na internetu i suočiti se s potencijalnim kaznenim progonom ili ne.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti