Upozorenje: Ne nosite telefone i računala u Rusiju, postoji opasnost od hakiranja!

Umjesto uređaja koje uvijek koristite, stručnjaci za kibernetičku sigurnost savjetuju nošenje rezervnih uređaja na kojima neće biti vaših osobnih podataka.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.06.2018. / 15:18

Hakeri (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Američke i britanske kontraobavještajne službe i agencije za kibernetičku sigurnost upozorile su sve koji odlaze na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiju na veliku opasnost od ruskih hakera. Napominju kako je najbolje izbjegavati nošenje vlastitih pametnih telefona i računala u Rusiju zbog mogućnosti hakiranja i krađe podataka – i od kibernetičkih kriminalaca koji bi ih mogli iskoristiti za nove krađe podataka/identiteta ili za pražnjenje računa na bankama ili bi mogli postati žrtve kibernetičkih napada ruske vlade.

Agent FBI-a William Evanina kaže kako ljudi ne smiju razmišljati da njihovi podaci nisu nikome zanimljivi pa ih nitko neće napasti jer su ugroženi svi, a najveća se opasnost odnosi na zaposlenike velikih korporacija i državne službenike čiji su podaci iznimno zanimljivi.

Umjesto nošenja vlastitih telefona i računala, stručnjak za kibernetičku sigurnost Patrick Wardle korisnicima savjetuje nošenje rezervnih uređaja na kojem nisu pohranjeni njihovi podaci, već će se koristiti samo za osnovne stvari.

Sličan savjet o korištenju rezervnih uređaja dao je i Evanina te putnicima u Rusiju koji nose i takve rezervne uređaje na kojima neće biti osobnih podataka savjetuje vađenje baterija kada su uređaji ugašeni. Treba spomenuti kako ovakva upozorenja nisu neuobičajena jer su na slične probleme američke službe upozoravale i prije drugih velikih međunarodnih događaja poput Olimpijskih igara u Seulu.

Slično upozorenje svojim građanima koji putuju u Rusiju izdao je i Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost iz Velike Britanije, a napominju kako su posebne upute dali i svim članovima reprezentacije Engleske koja svoj put na SP-u započinje za nekoliko dana utakmicom protiv Tunisa.

Iako je riječ o upozorenjima izdanima Amerikancima i Britancima, jasno je kako bi svi trebali biti iznimno oprezni pri korištenju mobilnih uređaja i prijenosnih računala u Rusiji, a to se naročito odnosi na korištenje javnih Wi-Fi mreža koje uvijek mogu kriti brojne opasnosti.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti