Velika promjena na mobilnom tržištu: Huawei prestigao Apple

Zanimljivo je da među prvih deset najprodavanijih telefona na svijetu u srpnju nema niti jednog Huaweija

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.09.2017. / 12:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prema podacima za lipanj i srpanj, Huawei je isporučio više pametnih telefona od Applea i zasjeo na drugo mjesto na globalnom tržištu pametnih telefona.

Iz Huaweija su pokazali kako su prošle godine, kada su najavili dugoročne planove prema kojima žele u budućnosti postati najveća mobilna kompanija na svijetu i prestići Apple i Samsung, mislili ozbiljno. Već u drugom kvartalu ove godine približili su se Appleu na manje od tri milijuna isporučenih telefona, a prema posljednjim rezultatima analitičke kompanije Counterpoint, u lipnju i srpnju ove godine Huawei je isporučio više telefona od Applea. Također, rezultati i za kolovoz izgledaju odlično, no što se tiče trećeg ovogodišnjeg kvartala (koji traje od srpnja do rujna), možemo pretpostaviti da će drugo mjesto ipak zauzeti Apple, zahvaljujući početku prodaje novih modela iPhonea koji se očekuju u drugoj polovici rujna. Prvo mjesto, naravno, čvrsto drži Samsung.

Tarun Pathak, jedan od direktora u Counterpointu, rekao je kako su u globalnom opskrbnom lancu, distribucijskim kanalima i među programerima aplikacijama kineske kompanije postale jednako važne kao i Samsung i Apple, s tim da je njihov porast brži u odnosu na tržišne lidere. Direktor istraživanja ove kompanije Peter Richards dodao je kako je riječ o iznimno značajnom događaju za Huawei te se njihov uspjeh na globalnom tržištu može pripisati konstantnom ulaganju u istraživanje i razvoj i proizvodnju, u kombinaciji s "agresivnim" marketingom i širenjem prodajnih kanala.

Iznimno je zanimljivo da među prvih deset najprodavanijih telefona na svijetu u srpnju nema niti jednog Huaweijeva telefona – prva dva mjesta zauzimaju iPhone 7 i 7 Plus, zatim slijede Oppo R11 i A57, Samsungov Galaxy S8, Xiaomi Redmi Note 4X, Samsung Galaxy S8+ itd. Razlog za to je, smatraju u Counterpointu, što Huawei nema niti jednog "hero" uređaja poput iPhoneovih sedmica ili Galaxyja S8, već velik broj kvalitetnih uređaja namijenjenih širokom krugu korisnika.

Izvor: GSM Arena
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti