Vivo NEX – kineska mobilna revolucija

Telefon s jako velikim ekranom na kojem je kamera za selfije skrivena i nema klasičnih zvučnika, a senzor za otiske prstiju implementiran je u sam ekran.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.06.2018. / 09:30

Vivo NEX (Foto: Vivo) (Foto: Vivo)

Nakon što je Vivo na ovogodišnjem svjetskom mobilnom sajmu u Barceloni predstavio konceptni telefon Apex, dio medija taj je uređaj proglasio telefonom budućnosti zbog ugrađene napredne tehnologije s kakvom se ne mogu pohvaliti konkurentske kompanije. Jučer su službeno predstavili model koji je baziran na Apexu – Vivo NEX, i koji dolazi s većinom opcija koje su predstavljene na Apexu.

Model NEX dolazi s ekranom dijagonale čak 6,59 inča (riječ je o Super AMOLED ekranu rezolucije 2316 x 1080 piksela) i uz omjer ekrana prema ukupnom tijelu uređaja od čak 91 posto. Ovo je vjerojatno telefon s najvećim omjerom ekrana prema kućištu na svijetu, a Vivo je u tome uspio tako da je s prednje strane telefona uklonio kameru, klasične zvučnike i senzor za otiske prstiju.

Dakle, nema "zloglasnog" notcha (hardverskog dijela koji ulazi u ekran i na kojem su kamera i senzori) kao na iPhoneu i na sve većem broju Androida te je prednja kamera – skrivena. Rezolucija kamere iznosi 8 MP te se ona nalazi unutar telefona i prilikom snimanja selfija iskače iz kućišta, što je zanimljivo rješenje, no pitanje je koliko će se svidjeti korisnicima koji često snimaju selfije jer, osim kratkog čekanja na iskakanje kamere, veća je mogućnost i njezina kvara, tj. loma.

Još jedno zanimljivo rješenje koje je omogućilo da ekran prekrije gotovo cijelu prednju površinu ekrana jest tehnologija Screen SoundCasting – umjesto klasičnog zvučnika zvuk se emitira vibracijama ekrana.

Također, dragocjeni prostor za ekran na ovom telefonu dobiven je i zahvaljujući skeneru otisaka prstiju koji se više ne nalazi ispod ekrana, već je implementiran u sam ekran, pa je za otključavanje telefona samo potrebno položiti prst na ekran.

Vivo NEX (Foto: Vivo) (Foto: Vivo)

Što se samog hardvera tiče, Vivo Nex dolazi sa Snapdragonom 845, ima 8 GB RAM-a i do 256 GB memorije za pohranu podataka. Sa stražnje strane nalaze se dvije kamere (12 MP i 5 MP), a za što kvalitetnije fotografije brine se umjetna inteligencija. Treba još izdvojiti i bateriju kapaciteta 4000 mAh te glasovni asistent Jovi.

Vivov vrhunski smartphone pojavit će se već ovog mjeseca u prodaji na kineskom tržištu (još nema informacija o njegovoj globalnoj dostupnosti) po cijeni od oko 700 dolara za model s 8 GB RAM-a i 128 GB memorije, odnosno oko 780 dolara za model s 256 GB prostora za pohranu podataka.

Izvor: Vivo
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti