Budućnost transporta: Nećete vjerovati, ali ovo je – kamion!

Ako u kamionu nema vozača, u Volvu smatraju kako onda nije ni potrebno postaviti vozačku kabinu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.09.2018. / 13:59

Volvo Vera (Foto: Volvo) (Foto: Volvo)

Ako budućnost prijevoza pripada autonomnim vozilima, odnosno računalima koja će u potpunosti upravljati automobilima i kamionima, onda prilikom dizajniranja vozila u budućnost uopće ne treba razmišljati o mjestu za vozača. Dok se u dizajnu automobila ne bi previše toga trebalo promijeniti jer će umjesto vozača na prednjem sjedištu sjediti putnici, potpuna autonomija mogla bi radikalno promijeniti dizajn kamiona.

Volvo je ovog tjedna pokazao kako bi mogli izgledati kamioni budućnosti kojima upravljaju računala – kako vozač nije potreban, onda u startu ne treba razmišljati o poziciji za vozača. U konceptu Volvo Vere kompanija je dizajnirala električni kamion bez kabine, odnosno samo dio s motorom, baterijom i kotačima na koji će se moći povezati prikolica s teretom te bi Vera trebala povući čak 32 tone tereta.

Ovo je, dakle, koncept i nije poznato hoće li se u Volvu odlučiti na njegovu komercijalnu verziju, a ako se na to i odluče, Vera na početku ne bi trebala izlaziti na otvorenu cestu, već bi se koristila samo u određenim situacijama. Npr. u lukama, logističkim centrima i slično gdje je potrebno prebacivati velike količine tereta na male udaljenosti, umjesto s klasičnim kamionima s vozačima, to bi bez previše problema mogao raditi Volvov autonomni kamion.

Šef odjela autonomnih rješenja Mikael Karlsson, govoreći o imenu tog vozila, rekao je kako ono označava vjeru, a oni vjeruju u budućnost u kojoj će autonomna vozila zavladati cestama.

Volvo Vera (Foto: Volvo) (Foto: Volvo)

Iz sigurnosnih razloga Vera se kreće manjim brzinama od klasičnih automobila, a prilikom prezentacije samovoznih svojstava kamiona gosti su bili smješteni iza pregrade i mogli su ga vidjeti iz blizine tek kada se zaustavio.

Razvoj autonomnih kamiona osjetljiva je tema, pogotovo u SAD-u jer stručnjaci smatraju da bi zbog računala koja će upravljati kamionima bez posla moglo ostati stotine tisuća vozača, zbog čega bi u budućnosti čak moglo doći do velikih prosvjeda i nereda u SAD-u i drugim državama.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti