Waymo piše povijest: Sljedećeg mjeseca počinje novo razdoblje automobilske industrije!

Google, odnosno Waymo sljedećeg mjeseca trebao bi pokrenuti prvi taksi servis na svijetu s automobilima kojima će upravljati računala.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.11.2018. / 07:24

Waymo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ono što se nekada činilo kao znanstvena fantastika i budućnost udaljena desetljećima, sljedećeg mjeseca postat će stvarnost! Naime, Waymo, kompanija nastala iz Googlea (obje kompanije dio su Alphabeta), u prosincu bi trebala lansirati prvi taksi servis s autonomnim vozilima i tako ispisati povijest.

Ovaj servis bit će pokrenut u Phoenixu i, ako je vjerovati novinarima Bloomberga, na početku ipak neće biti dostupan svima, već samo ograničenom broju ljudi. Za ime ovog servisa neće se koristiti ime Waymo te još nije poznato ime s kojim će ova kompanija krenuti u osvajanje tržišta na kojem će se boriti s Uberom i Lyftom.

Ovo je prvi i povijesni korak prema budućnosti u kojoj bi se cestama trebali kretati samo vozila kojima upravljaju računala, no usprkos napretku ove tehnologije, pitanje je kada će autonomni automobili moći voziti po svim vremenskim uvjetima. U razgovoru s medijima ovog tjedna čak je i izvršni direktor Wayma John Krafcik rekao kako vozila koja pokreću računala možda nikada neće moći voziti po svim vremenskim uvjetima.

Woz ne vjeruje autonomnim automobilima

Autonomna vožnja uvijek će imati neka ograničenja, smatra Krafcik, no rekao je kako su autonomni automobili danas stvarnost, što će uskoro moći potvrditi i stanovnici Phoenixa, barem oni koji će se moći koristiti njihovim servisom te je napomenuo da će njego

Google pri početku testiranja autonomnih automobila (Foto: AFP) (Foto: Afp)

O autonomnim automobilima ovog tjedna govorio je i suosnivač Applea, Steve Wozniak koji još ne vjeruje ovoj tehnologiji – iako podržava tehnologiju koja pomaže u vožnji i automobilima omogućuje prepoznavanje crvenog svjetla na semaforima, prometnih znakova pa čak i izbjegavanje nekih nesreća, smatra kako današnje ceste ipak nisu prilagođene računalima, već nesavršenim ljudskim vozačima. Dodao je i kako Teslin autopilot radi toliko grešaka da ga je uvjerio kako računala neće moći upravljati automobilima.

Bit će zanimljivo pratiti reakcije korisnika Waymovog servisa i vidjeti kako se računala snalaze na cestama – prema dosadašnjim testiranjima Wayma, čini se kako se računala u vožnji bolje ponašaju od ljudi i sigurniji su vozači.

Izvor: Cnet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti