Zanimljive i čudne metode koje će nam pomagati u provjeri identiteta

Tehnologija bi nam uskoro mogla pomoći na način da će lozinke otići u zaborav.

Ana Marija Kostanić | 26.03.2017. / 17:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svi mi mrzimo upisivanje lozinki. Je li uopće moguće smisliti lozinku koju je jednostavno zapamtiti, a opet da je dovoljno komplicirana kako je hakeri ne bi provalili? Nemoguća misija, a možda i ne. Tehnologija bi nam mogla uskoro pomoći tako što ćemo na lozinke moći potpuno zaboraviti - jer će lozinke postati dio nas.

Lozinke otključavaju sve, od naših društvenih mreža do mailova državnih službenika, tako da nije ni čudno da tvrtke kontinuirano rade na novim načinima zaštite.

Zahvaljujući pametnim telefonima, svi smo već donekle upoznati s čitačima otiska prsta. No, osim otiska prsta postoje mnogo zanimljivije i čudnije kombinacije koje će nam možda u budućnosti pomoći u verifikaciji našeg identiteta. Pored monitora srčanog ritma do kamera koje prepoznaju vene, na listi devet vrsta autentifikacija našle su se i tablete koje možemo popiti te tako emitirati lozinku svim uređajima oko nas.

Provjera srčanog ritma

Jeste li znali da jednako kao što je slučaj s otiskom prsta, svaki čovjek na svijetu ima jedinstvene otkucaje srca?

Ta činjenica znači da zapravo uz pomoć pravog senzora (ECG) možete koristiti nečiji srčani ritam u obliku 'potpisa' za verificiranje identiteta. Nymi Band je jedan od rijetkih gadgeta koji je implementirao ovu vrstu verifikacije: stavite gadget na ruku, sjednete za računalo i bez po muke, ono je otključano.

Prepoznavanje vena

Ok, otisci i srčani ritam su jedinstveni. Jeste znali što još razlikuje svakog od nas? Vene.

Samsung je 2015. godine podnio zahtjev za izdavanje patenta za skeniranje vena na vanjskoj strani ljudskog dlana. Kamera koja bi trebala biti ugrađena u pametni sat skenirala bi vene nositelja uređaja, a kada bi se potvrdila podudarnost, osoba bi mogla imati pristup svim povezanim korisničkim računima.

No, Samsung ima još jedan adut u rukavu. Ova vrsta verifikacije bi se mogla iskoristiti i za identifikaciju osoba kako bi im se u prolazu (otvoreni i zatvoreni prostori) mogle prezentirati personalizirane reklame. Nećemo uopće početi o kršenju privatnosti...

3. Selfiji

Ovo bar nije teško zapamtiti, a ideja je upravo zbog popularnosti selfija sve više zanimljiva velikom broju tvrtki. Koncept je jednostavan, uređaj fotografira vaše lice te uz funkcionalnosti prepoznavanja crta lica provjerava jeste li vi autorizirani korisnik.

Nešto primjera u industriji je već prisutno. Danas se neki Android pametni uređaji mogu otključati u trenutku prepoznavanja lica, Apple je prije godinu dana dobio patent za sličnu ideju, a Mastercard je također omogućio svojim korisnicima da koriste biometrijski sustav s kojim uz verifikaciju lica mogu vršiti plaćanja.

4. Mjerenje dijelova tijela

Patent za ovu verifikaciju je dodijeljen Googleovom zaposleniku ranije ovog mjeseca, na neki način je sličan konceptu selfija, ali je malo napredniji– utvrđivanje identiteta se vrši na temelju veličine i omjera čitavog tijela, odnosno dijelova tijela. Kamera vas fotografira, a potom softver traži podudarnost s onim što ima zabilježeno kao tijelo autoriziranog korisnika.

Ako ste se brinuli da vam ruke ili noge nisu u proporciji s ostatkom tijela, bez brige, to je vaša jedinstvena lozinka koja bi vam jednom mogla koristiti za Gmail, ali vrlo vjerojatno ne uskoro.



5. Skeniranje šarenice

Skeniranje šarenice je biometrijska metoda provjere koja često podsjeća na bezbrojne scene iz znanstveno-fantastičnih filmova, ali sada polako postaje stvarnost.

Vaše šarenice oka su jedinstvene pa se prema tome mogu koristiti kao metoda verifikacije. Početni primjer je Samsung Note 7 koji kao alternativu lozinkama i otisku prsta ima ugrađen upravo skener šarenice.

6. Gadgeti i nakit

Lako je zaboraviti 20-znamenkastu lozinku, ali je puno teže izgubiti gadget koji nosite oko vrata ili prsta. Neke tvrtke istražuju načine za korištenje nosive tehnologije kao način otključavanja svojih uređaja. Ova funkcionalnost je već ugrađena u Apple Watch.

7. Prepoznavanje usana i izgovora

Tim znanstvenika na Hong Kong Sveučilištu napravili su softver za čitanje s usana koji može osobu identificirati na temelju načina kako izgovara određene riječi. Ključnu riječ možete reći na glas ili samo simulirati izgovor otvaranjem usta ispred kamere, a softver će potom prepoznati jedinstven način položaja usnica. Čak i ako netko drugi otkrije koju riječ ste stavili za verificiranje izgovora, trud im je beskoristan jer ako softver ne prepozna da su to upravo vaše usne, verifikacija neće uspjeti.

8. Prepoznavanje glasa

Sve veći broj tvrtki sada koristi softver za prepoznavanje glasa kao alternativni način provjere autentičnosti svojih korisnika. Od banki do računalnih programa, postoji nekolicina primjera u industriji gdje se možete prijaviti na svoj račun koristeći samo svoj glas.

9. Pilule za identifikaciju

Evo alternative lozinkama koju je stvarno nemoguće zaboraviti - jer je doslovno u vama.

Motorola je među ostalima istražila upravo ideju „verifikacijske pilule” - uređaja koji bi odašiljao jedinstven signal uređajima u blizini oko vas te bi crpio snagu iz vaše želučane kiseline. Ako bi ste se našli u blizini telefona ili računala, on bi se automatski otključao - ali je sustav osiguran tako da lopov ne može ući.

Za razliku od šarenice ili otiska prsta, ova vrsta verifikacije se ne može ukrasti ni kopirati, samo se treba odlučiti za nešto neugodniju metodu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti