Zbog malicioznih ad blockera ugroženo 20-ak milijuna korisnika Chromea

Oko 20 milijuna korisnika Googleovog Chromea preuzelo je i instaliralo maliciozne ekstenzije za blokiranje oglasa na internetu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.04.2018. / 16:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz analitičke kompanije AdGuard upozorili su kako je oko 20 milijuna korisnika Googleovog internetskog preglednika Chrome preuzelo i instaliralo lažne ekstenzije za blokiranje oglasa. Riječ je o kopijama poznatih ad blockera u kojima su ubačeni maliciozni kodovi (AdGuard otkrio je pet takvih ekstenzija za Chrome), a osim što imaju slična imena kao i originalne ekstenzije za Chrome, pojavljuju se pri vrhu pretraživanja pa ih je zbog toga veliki broj korisnika preuzeo i instalirao.

AdRemover for Google Chrome instaliralo je čak 10 milijuna korisnika, uBlock Plus 8 milijuna, Adblock Pro 2 milijuna korisnika, HD for YouTube 400 tisuća, dok je Webutation na računala instaliralo 30 tisuća korisnika.

Nakon instalacije malware prikuplja privatne podatke korisnika i povijest pretraživanje te ih šalje na server, nakon čega server šalje komande browseru – "Ukratko, to je botnet sastavljen od browsera zaraženih lažnim adblock ekstenzijama. Preglednik internetskih stranica napravit će što god mu centralni server naredi", objasnio je Andre Meshkov iz AdGuarda.

Iz AdGuarda su Googleu prijavili maliciozne ekstenzije te ih je ova kompanija izbrisala, no s obzirom kako ovo nije prvi put da su se u Googleovoj trgovini pojavile ekstenzije koje skrivaju malware, uvijek je prije instaliranja potrebno dobro provjeriti proširenja za Chrome.

Izvor: Newsweek

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti