Znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković razvili metodu za povećanje efikasnosti pohrane vodika

Istraživanje je provedeno u suradnji sa znanstvenicima iz Srbije i Švicarske.

Martina Čizmić | 21.09.2017. / 08:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković razvili su zanimljivu metodu pohrane vodika koja bi svoju primjenu mogla pronaći i u industriji. Da je metoda zanimljiva široj javnosti, pokazuje i činjenica kako je istraživanje objavljeno u uglednom časopisu "Chemistry – a European Journal".

Istraživanje je provedeno u okviru projekta "Novi materijali za pohranu energije", vrijedna gotovo dva milijuna kuna, a na njemu su radili znanstvenici iz Laboratorija za kemiju čvrstog stanja i kompleksnih spojeva te Laboratorija za zelenu sintezu Instituta Ruđer Bošković, u suradnji s istraživačima srpskog Instituta za nuklearne nauke Vinča i švicarskog federalnog instituta EMPA.

Istraživanje je pomoglo odrediti koliko je vremena potrebno za okončanje reakcije u uvjetima kugličnog mljevenja, koje je samo po sebi ekološki prihvatljiva i industrijski široko primjenjiva metoda sinteze materijala za pohranu vodika. S obzirom na to da su do sada reakcijska vremena mehanokemijskih sinteza odabirana arbitrarno, samim time omogućena je racionalizacija utroška energije. Osim toga, metoda je prvi put otvorila pogled u unutrašnjost tih sintetskih procesa tijekom njihova odvijanja u kugličnom mlinu. Time su istraživači detektirali međuprodukte, što otvara velike mogućnosti daljnje optimizacije reakcijskih uvjeta, i to ne samo pri sintezi ove klase materijala nego i općenito. Uz sve to, priređen je i detaljno karakteriziran jedan novi materijal za pohranu vodika, čija su mnoga svojstva s obzirom na pohranu vodika znatno unaprijeđena u odnosu na ishodni spoj.

Vodik se razmatra, a već i naveliko ulazi u primjenu kao ekološki prihvatljiv nosač energije, koji bi zamijenio danas dominantna fosilna goriva u vozilima i stacionarnim trošilima. S obzirom na ekstremno velik maseni i volumni udio vodika, borazan i njegovi derivati spadaju među najperspektivnije kemijske sustave za pohranu vodika u čvrstom stanju, koji se na siguran način mogu koristiti i u normalnim uvjetima. Kemijskim modifikacijama, npr. priređivanjem amidoborana, ta se svojstva mogu dodatno unaprijediti s obzirom na primjenu u realnim sustavima. Osim toga, prije nekoliko godina u Laboratoriju za zelenu sintezu, s kojim mnogo surađujemo, razvijene su metode praćenja mehanokemijskih reakcija in-situ, koje omogućuju detaljan uvid u kemijska zbivanja što dovode do željenih produkata. Upravo ovaj rad inaugurira tu jedinstvenu metodu u područje materijala za pohranu vodika, a to je jedan od fokusa istraživanja na polju materijala za pohranu vodika, koja se trenutno provode na IRB-u“, izjavio je voditelj istraživanja dr. sc. Nikola Biliškov s Instituta Ruđer Bošković.

Kako metode mehanokemijske sinteze prevladavaju u priređivanju materijala za pohranu vodika, one imaju i perspektivu široke industrijske primjene. Tu do izražaja dolazi važnost dobra poznavanja uvjeta i brzine u kojima se te reakcije odvijaju, jer omogućuju racionalniju potrošnju energije i resursa, a kao nastavak ovog rada, istraživači najavljuju daljnju primjenu dosadašnjih spoznaja i iskustva u razvoju održivih sintetskih postupaka novih ekološki prihvatljivih materijala za pohranu vodika, s perspektivom primjene u realnim sustavima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti