Formula 1 zanimljivim dokumentarcem na Facebooku otkriva pozadinu F1 esporta

Dokumentarac prati esport igrače kojima je F1 pružio priliku da uđu u profesionalne timove poput Red Bull Racinga i McLarena.

Filip Krizmanić | 01.08.2018. / 14:35

Videoigra (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Iako je Formula 1 usred tek druge profesionalne esport sezone, već su odlučili napraviti dokumentarni film o svemu što se događalo. Točnije, udružili su se s Facebookom kako bi snimili četverodijelni dokumentarac o "F1 Esports Series Pro Draftu" koji se dogodio u lipnju.

Radi se o natjecanju na kojem je u početku sudjelovalo preko 66 tisuća igrača, a od kojih je njih tek 40 zaslužilo mjesto u Draftu. Samo su oni dobili priliku potpisati ugovor s profesionalnim F1 timovima.

Draft je na Facebookovom prijenosu uživo pratilo oko 340 tisuće ljudi (F1 tvrdi da je ih pratilo 900 tisuća, ali na različitim kanalima).

Od 40 igrača, njih 16 izborilo se za mjesto na službenom esport vozačkom popisu kompanija poput Mercedes AMG Petronas Motorsporta, Red Bull Racinga, Williams F1 Esports Teama, Renault Sport Team Vitalityja, McLarena i drugih.

Iz F1 najavljuju da će ovaj dokumentarac dati do sada neviđen uvid u živote igrača i profesionalnih timova. Pokrivat će kompletnu priču od biranja 40 igrača na Silverstoneu prije Britanskog Grand Prixa do selekcijskog natjecanja koje se odigralo u Londonu.

Prvi se dio dokumentarca emitirao na Facebooku (i nekolicini televizijskih kanala) 25. lipnja, a preostale epizode će se emitirati 22. kolovoza, 5. rujna i 25. rujna. Epizode će biti raštrkane tijekom cijele sezone, a sve će voditi prema "Esports Pro Series Championshipu". Prvenstvo će se sastojati od tri događaja uživo u kojemu će se igrači natjecati za nagradu od najmanje 200 tisuća  dolara (oko 1,26 milijuna kuna).

Je li uistinu došlo vrijeme kad će se prestati raditi distinkcije između sporta i esporta? Ovo je Formulin način da napravi isto što je i NBA napravio u svojem NBA 2k draftu održanom ranije ove godine. Prilikom NBA 2k drafta, NBA-ev povjerenik Adam Silver esport sezonu nazvao je "četvrtom ligom NBA", a trenutno vidimo da i F1 svojoj esport ligi daje sve više pozornosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti