Gorko-slatki problemi velikog uspjeha: Sve većoj industriji videoigara potrebno je sve više radnika

U manje od tri tjedna videoigra jednog hrvatskog studija prodana je u više od milijun primjeraka. Taj studio je dokaz da, dok svakodnevno slušamo o spašavanju hrvatskih tvrtki kojima se nije dobro upravljalo, postoje i priče o tvrtkama koje rade sjajan posao u sve većoj industriji videoigara.

Sanja Vištica | 23.09.2018. / 22:48

Galerija

U samo 22 dana videoigra jednog hrvatskog studija je prodana u više od milijun primjeraka.

"Cilj igre je preživjeti. Borite se protiv drugih igrača, borite se protiv zombija, životinja. Postoje medvjedi koji vas mogu napasti, divlje svinje, čak je i koza dosta agresivna", rekao je Ratko Filipović, dizajner zvuka.

Cijela igra ima hrvatski potpis. Čak su i likovi napravljeni po ljudima iz studija, a okoliš je preslikani Brač.

"Slikala se arhitektura, radili su se 3D modeli po Braču, čak i u nekim kontinentalnim selima", rekao je Filipović.

Potući svjetske studije koji ulažu milijune u svoje igre, tvrde njihovi kolege, nešto je na čemu se mora čestitati.

"S vrlo malim budžetima uspjeli su napraviti globalno konkurentni proizvod koji osvaja tržišta. To je nešto zbog čega im svi moramo skinuti kapu. Ja mislim da je to, ako gledamo hrvatski IT sektor, potencijalno najveći uspjeh jer se radi o gotovom proizvodu koji se globalno konzumira", rekao je poduzetnik Alan Sumina.

Zbog uspjeha i rasta industrije traži se dodatna radna snaga

Prema procjenama klastera proizvođača igara, broj zaposlenih u industriji videoigara u godinu dana porastao je za 90 ljudi, a prihodi za čak 70 milijuna kuna.

"Opseg posla narastao nam je preko noći. Selimo se u novi ured i tražimo jako puno novih ljudi", rekla je Tena Žigmundovac, marketing menadžerica Gamepiresa.

23.09.2018. Industrija videoigara u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) (Foto: DNEVNIK.hr)

Često je problem naći, ali i zadržati radnu snagu.

"U Hrvatskoj imamo poprilično visoka davanja na plaće, pa nama, budući da imamo mlade visokoobrazovane ljude, bude teško zadržati ih u Hrvatskoj nakon određene visine plaće. To su neke od stvari koje sigurno mogu biti bolje", rekao je Andrej Kovačević iz klastera proizvođača računalnih igara.

Muči ih i to što Hrvatska nema ugovor o sprejčavanju dvostrukog oporezivanja s SAD-om, u koji se puno izvozi. Mnoge zemlje pomažu industriji igara i cijelom IT sektoru jer su shvatili da se ulaganja višestruko vraćaju.

"Finska je u zadnjih desetak godina u IT sektor bespovratno uložila preko 100 milijuna eura. Danas ima tvrtke koje su praktički veće od bivše Nokije kada je riječ o evaluacijama", rekao je Sumina.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti