Hrvatska bi mogla biti pionir u uvođenju regulative u svijetu kriptovaluta

S obzirom na to da diljem svijeta države kreću u otvorenu borbu protiv kriptovaluta, mjenjačnica i burzi koje trguju tim valutama, činjenica da su se Hrvati organizirali i krenuli u razgovore s državom zaista je ugodno iznenađenje.

Martina Čizmić | 19.02.2018. / 11:26

Kriptovalute (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Zvuči gotovo nevjerojatno, ali Hrvatska bi u nečemu mogla biti među prvim zemljama u svijetu. Radi se o reguliranju korištenja blockchain tehnologije i kriptovaluta.

Naime, krajem 2017. godine u Zagrebu je osnovana Udruga za blockchain i kriptovalute, kojoj je glavni cilj riješiti otvorena pitanja povezana s regulativom odnosno nedostatkom regulatornog okvira za blockchain i kriptovalute.

UBIK trenutno broji 70 članova, a među poznatijima su poduzetnik i poslovni anđeo Hrvoje Prpić, osnivač mjenjačnice kriptovaluta Electrocoin Nikola Škorić, direktor Algebra Laba Leo Mršić i brojni drugi ulagači u kriptovalute u Hrvatskoj.

Da misle ozbiljno, pokazali su i prošlog tjedna kada su se sastali s predstavnicima Središnjeg ureda Porezne uprave i putem svojih predstavnika ukazali na otvorena pitanja povezana s regulativom, odnosno nedostatkom regulatornog okvira za blockchain i kriptovalute.

Od dokazivanja dana stjecanja kriptovaluta u postupku oporezivanja kapitalnih dobitaka, provođenja ICO-a od strane hrvatskog trgovačkog društva i unošenja tako prikupljenog kapitala u društvo, plaćanja kriptovalutama, nedoumica u vezi redovnog poslovanja trgovačkih društava koja se bave rudarenjem i ostalih.

Kako ističu u UBIK-u, predstavnici Središnjeg ureda Porezne uprave pokazali su veliko zanimanje za tehnologiju i probleme koji muče kriptozajednicu u Hrvatskoj te iskazali spremnost na sudjelovanje u rješavanju onih pitanja koja spadaju u porezno-pravnu domenu.

Glavni je problem što postojeća pravna regulativa ne prepoznaje ni kriptovalute ni blockchain, a država se (još uvijek) nije izjasnila što misli učiniti u vezi s tim. Jedino državno tijelo koje je jasno i glasno reklo što misli o kriptovalutama jest HNB, koje je istaknulo kako kriptovalute (prije svega bitcoin) nisu legalno sredstvo plaćanja u Hrvatskoj. No isto tako nisu rekli ni da je ulaganje u kriptovalute ilegalno.

S obzirom na to da diljem svijeta države kreću u otvorenu borbu protiv kriptovaluta, mjenjačnica i burzi koje trguju tim valutama, činjenica da su se Hrvati organizirali i krenuli u razgovore s državom zaista je ugodno iznenađenje.

Tko zna, možda i Hrvatska u nečem bude (uspješan) pionir.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti