Gotovo polovica ljudi danas na internetu radi jednu opasnu grešku, koja bi ih mogla skupo koštati

Koliko često mijenjamo lozinke i što radimo kad nam stigne poruka nepoznatog pošiljatelja?

Vjekoslav Đaić | 20.10.2017. / 12:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Listopad je mjesec kibernetičke sigurnosti. Iako se Hrvati na internetu ne smatraju ugroženima, većina ih je ipak oprezna, pokazalo je to istraživanje Hrvatske udruge banaka.

Više od milijun Hrvata koristi elektroničko, a oko 600 tisuća mobilno bankarstvo. Posljedice, ako se ne držimo određenih pravila, mogu nas skupo stajati, a evo jesmo li uopće toga svjesni.

1. Na pitanje jesu li izloženi računalnim napadima, 46 posto ispitanih smatra da nisu ugroženi, o tome ne razmišlja gotovo 40 posto. Tek jedan posto smatra se redovitom metom napada.

2. Lozinka je prvi oblik zaštite na mreži. A za mail ili društvene mreže lozinku nikada ne mijenja 41 posto ispitanih. Samo 34 posto mijenja lozinku kada zaboravi staru, a manje od jedan posto to radi svaki tjedan.

3. Kada su u pitanju lozinke za mobilno bankarstvo, kartice i mobitele, polovica ispitanih tvrdi da ih znaju samo oni, a 29 posto uopće ne razmišlja o tome. Tu se pokazalo i da mlađi svoje lozinke čuvaju bolje od starijih koji ih zapisuju na nekoliko mjesta.

4. Kada nam u pretinac stigne nepoznata poruka, 54 posto ne reagira i ne čini ništa. 39 posto ispitanih ju obriše, a onih koji čitaju samo je 6 posto.

5. Ni spajanje na otvoreni Wi-Fi nije svaki put potpuno bezopasno. Stoga se na otvorene mreže spaja 34 posto ispitanih, i to da ne troše svoju. 32 posto ispitanika ne koristi se otvorenom mrežom, a ponekada to radi samo njih 20 posto.

Generacija koja se najčešće spaja na otvorene mreže jesu mladi do 22 godine.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti