Kako bi spriječila varanje, FIFA uvodi antidopinška testiranja i na esport natjecanjima

Varanje tijekom igranja videoigara nije neuobičajena stvar. No doping je nešto novo u esportu.

Martina Čizmić | 06.08.2018. / 09:52

Esport (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Jedno od glavnih obilježja profesionalnog sporta konstantna je borba protiv dopinga. Iako to možda neobično zvuči, ista se borba vodi i u svijetu esporta.

Igrači koji su se natjecali na FIFA-inu eWorld Cup-u morali su, baš poput profesionalnih nogometaša nakon odigrane utakmice, proći dopinšku kontrolu.

Jer, htjeli mi to priznati ili ne, svaki je igrač barem jednom varao u igri kako bi lakše prešao na novi nivo ili ostvario bolji rezultat. Na internetu se mogu pronaći brojne stranice posvećene upravo različitim načinima za varanje u igrama.

A FIFA je već imala problema s varanjem. Prošle je godine otkriveno da su neki igrači varali namještanjem kontrolera koji se koriste u igri, a kako je ove godine nagradni fond još veći, veći su i rizici. Dovoljno je samo istaknuti kako je prije dvije godine glavna nagrada iznosila 25 tisuća dolara, a ove godine 10 puta više – 250 tisuća dolara.

Najčešće se provjerava koriste li igrači neki od lijekova koje se inače prepisuju za liječenje ADHD-a, poremećaja pozornosti, jer on pojačava koncentraciju i povećava fokus. No nađe se i drugih stimulansa, poput metamfetamina.

Koliko su u FIFA-i ozbiljno krenuli u borbu protiv dopinga u esportu, govori i činjenica da je testiranja nadzirao povjerenik za borbu protiv dopinga Jens Kleinfeld, koji je isti posao obavljao i tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

Kad su me pitali, upitao sam ih – zaista? Ali kad vidite koliko je taj sport zapravo velik i koliko su profesionalni igrači, nema sumnje da moramo provesti testiranje, rekao je Kleinfeld za Associated Press.

Problem u kontroli dopinga u esportu jest i u činjenici da se kvalifikacijski turniri održavaju online, pa je teško dokazati da je neki igrač bio dopingiran dok je igrao igru kod kuće. No, tko zna, možda s daljnjim rastom popularnosti esporta doskoče i tom problemu.

Izvor: NDTV

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti