Novi malware preuzima kontrolu nad Android uređajima

Novi malware "Cloak and Dagger" može preuzeti kontrolu nad Android uređajem bez korisnikova znanja.

Martina Čizmić | 28.05.2017. / 07:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pametni telefoni jednako su ranjivi na napade virusima i malwareom kao i računala. No, u svakodnevnom korištenju ne razmišljamo previše o tome. I dok Apple čvrsto drži svoj App Store zaključan, korisnici Androida izloženiji su malwareu unatoč Googleovim kontrolama.

Istraživači sa Sveučilišta Santa Barbara i Georgia Tech otkrili su tip malware napada koji pogađa Android uređaje - "Cloak and Dagger". Radi se malwareu koji je skriven u aplikaciji i prilikom instalacije preuzima potpunu kontrolu nad Android uređajem. Korisnik ni po čemu ne može znati da mu je uređaj zaražen.

Malware može bilježiti sve što korisnik piše, dobiti dopuštenja za pristup svim dijelovima uređaja, krišom otključati uređaj pa čak i kontaktirati kontakte iz imenika, a da pri tome ekran uređaja ostane ugašen.

Istraživači koji su otkrili ovaj malware upozoravaju kako su sve verzije Androida izložene mogućnosti ovakvog napada.

U Googleu su upoznati s mogućnošću ovakvog napada i rade na sigurnosnoj zakrpi, no nije poznato kad bi ona mogla postati dostupna za korisnike kao ni hoće li obuhvaćati i starije verzije Androida.

Kako se zaštititi?

Iako su aplikacije u Google Play trgovini, u većini slučajeva, sigurne za preuzimanje i instalaciju, uvijek se može "provući" neka sumnjiva.

Kako biste zaštitili svoj uređaj, a onda i svoje podatke, trebali biste biti oprezni prilikom instalacije aplikacije.

Prvenstveno, trebali biste onemogućiti instalaciju aplikacija koje nisu preuzete iz Google Play trgovine. U postavkama o sigurnosti uređaja, provjerite da li vam je ta opcija deaktivirana.

Također, ako već niste, instalirajte antivirusni program na svoj Android uređaj. Čak i ako ste veoma pažljivi prilikom odabira i preuzimanja aplikacija, antivirusni program može vas zaštititi od neželjenih zaraza do kojih može doći tijekom surfanja internetom, otvaranja poveznica ili dokumenata koje primite putem e-mail ili chat programa.

I naravno, redovito spremajte svoje podatke u obliku sigurnosne kopije na vanjski disk ili neki od servisa pohrane u oblaku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti