Porsche ima velike planove na tržištu električnih vozila

Porsche je najavio postavljanje 500 stanica za punjenje električnih vozila kako bi pripremio infrastrukturu za dolazak njihovih električnih automobila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.04.2018. / 12:06

Porsche (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Većina vlasnika električnih vozila svoje e-ljubimce puni kod kuće tijekom noći ili na poslu tako da tijekom dana nemaju problema s trajanjem baterije, no to se ne može reći za one koji planiraju malo duža putovanja jer moraju birati rute na kojima se nalaze stanice za punjenje električnih automobila.

Broj ovakvih punionica sve je veći, a kako raste potražnja i prodaja e-vozila, bit će potreban velik broj novih stanica za punjenje – toga su svjesni i u Porscheu čiji prvi električni automobil na tržište stiže tijekom sljedeće godine.

Izvršni direktor kompanije za Sjevernu Ameriku Klaus Zellmer u nedavnom intervjuu za Automotive News najavio je kako će Porsche na ovom tržištu do kraja sljedeće godine otvoriti čak 500 stanica za punjenje električnih vozila.

Osim uz salone Porscheovih automobila, punionice će biti postavljene i na autocestama kako bi se vlasnicima električnih vozila omogućilo bezbrižno putovanje i na veće udaljenosti. Najavljena snaga punjača iznosit će čak 350kW te će se za samo dvadeset minuta punjenja baterija moći napuniti na 80 posto kapaciteta.

Tijekom sljedećih godina Porsche namjerava potrošiti milijarde eura na razvoj električnih/hibridnih vozila i pripadajuće infrastrukture – do 2022. uložit će čak do 6 milijardi dolara te bi se njihov prvi električni automobil Mission E, koji neki analitičari smatraju prvim pravim konkurentom Tesli S, na tržištu trebao pojaviti tijekom sljedeće godine, dok 2020. očekujemo drugi električni model baziran na konceptu Mission E Cross Turismo.

S vremenom će većina novih modela benzinske i dizelske motore zamijeniti električnim, a dok e-vozila preuzmu dominaciju na cestama, vjerujemo kako će se poboljšati tj. povećati infrastruktura i broj punionica te će i baterije biti bolje te će moći izdržati više stotina kilometara između punjenja, koja će, nadamo se, biti sve kraća.

Izvor: Electrec
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti