Rapac: savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu

U Rapcu je održano nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu. Brojni visoki dužnosnici i 350 sudionika u fokusu imaju digitalizaciju. Umjetna inteligencija povećat će sposobnosti brojnih zanimanja. Razgovarali su o tome koja je pozicija Hrvatske u digitalizaciji i znanjima o umjetnoj inteligenciji.

Petra Fabian Kapov | 19.10.2018. / 20:56

Tehnologija (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Birokracija i predugački procesi kao i pitanje imovine uzrok su prespore prilagodbe digitalizaciji. Upitno je kada će digitalizacija u Hrvatskoj postati sredstvo.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je da nikada nije kasno za krenuti u tom smjeru.

Šest ministarstava davala su brojna obećanja. Želimo u svim sudskim postupcima kreirati e-spis. To znači da papir i komunikacija papirom postane izuzetak, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Poseban problem uz digitalizaciju ističe ministar za državnu imovinu Goran Marić. Točno je da tehnološki zaostajemo, ali kad su ljudi u pitanju ne zaostajemo. Ono u čemu zaostajemo jest u metodologiji, u načinu, u sustavu, u prepoznavanju. Koliko nam prolazi nadarenih, a mi ih i ne vidimo, kaže Marić.

Ministarstva jednoglasno tvrde da se digitalizacijom ne gube radna mjesta, jer sustave netko treba i razvijati.

E-platforma utemeljena na strojnom učenju i povezana s EKG uređajima i mobilnom aplikacijom može vam spasiti život. Baš napredak tehnologije, pogotovo dubokih neuronskih mreža to što danas zovemo umjetnom inteligencijom otvara neslućene mogućnosti u unaprjeđenju kvalitete života. Zdravstvo je jedan od najvećih primjera, objasnio je osnivač i direktor digitalne agencije Davor Runje.

Hrvatska kaska za svijetom unatoč tome što je danas puno jednostavnije napredovati nego što je bilo prije deset godina. Mislim da je perspektiva jako velika jer postoje pametni ljudi, postoji novac i za njih i postoji nepostojanje granica. Danas možete živjeti u Hrvatskoj i raditi za cijeli svijet, kaže Runje.

Nije kasno da krenemo u smjeru razvoja digitalizacije i njenog implementiranja. Europski socijalni fond podupire brojne projekte. Osamsto milijuna kuna usmjereno je na digitalizaciju državne javne uprave i 17 tisuća STEM stipendija služi za usmjeravanje mladih. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti