Google zna SVE o vama: Evo kako se zaštititi i spriječiti Google u praćenju

Google prati i bilježi sve što pretražujete na tražilici i YouTubeu, vaše glasovne naredbe i sva mjesta koja posjećujete

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.03.2017. / 07:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Još prošlog desetljeća tadašnji izvršni direktor Googlea Eric Schmidt rekao je da, ako na internetu radite nešto što ne želite da itko sazna, onda je najbolje da to uopće ne radite jer uvijek postoji mogućnost da je to negdje zabilježeno i da bi vaša tajna mogla biti otkrivena. Google, Facebook i drugi servisi i društvene mreže danas o internetskim korisnicima znaju skoro pa više i od njihovih bračnih partnera jer ove kompanije spremaju i pamte sve što radite i pretražujete na mreži svih mreža.

Za mnoge bi moglo biti 'opasno' kada bi se saznalo što su pretraživali na Googleu (zbog čega sve više korisnika prilikom pretraživanja 'osjetljivih' stvari koristi privatni mod web preglednika), a jedno od mjesta na kojem možete saznati što sve Google zna o vama i koje je sve informacije prikupio tijekom godina jest na stranici za upravljanje oglasima (ovdje možete isključiti oglase temeljene na vašim interesima) na kojoj možete vidjeti vaš profil koji je Google izradio o vama na temelju povijesti pretraživanja, interesima i povijesti surfanja YouTubeom – zahvaljujući ovim informacijama Google može 'znati' kako je njegov korisnik npr. muškarac u ranim dvadesetima koji voli hip hop, video igre, mobilne telefone, trčanje itd.

Novinari ZDneta su kao jednu od najjezivijih Googleovih opcija nazvali mogućnost preslušavanja vaših glasovnih pretraga – dakle, Google pamti sve što ste ga ikada upitali i bilježi te upite i, prema Wiredu, te informacije također koristi kako bi vam prikazali oglase bliske vašim interesima, odnosno oglase za koje postoji veća vjerojatnost klikanja na njih. Na ovoj stranici možete provjeriti sve vaše glasovne upite koji su pohranjeni na Googleovim serverima, preslušati ih i, što je preporučljivo – izbrisati.

Ako želite da Google što manje zna o vama, svakako izbrišite i povijest pretraživanja i surfanja YouTubeom – na stranici o vašoj aktivnosti na Googleu potrebno je kliknuti na tri točkice u gornjem desnom uglu i među ponuđenim opcijama možete izbrisati vaše dotadašnje aktivnosti, odnosno pod opcijom 'Kontrola aktivnosti' možete podesiti opcije tako da Google više ne prati vaše aktivnosti na internetu i unutar aplikacija, povijest pretraživanja i pregledavanja YouTubea, glasovne pretrage i slično.

Pored svega navedenog, Google 'zna' i sva mjesta na kojima se krećete i koja ste posjetili te ih možete pregledavati na Googleovoj vremenskoj traci – dovoljno je upisati datum koji vas zanima i Google će vam pokazati gdje ste bili tog dana. Brisanje ovih podataka je jednostavno te samo treba kliknuti na ikonu kante za smeće u donjem desnom kutu karte, odnosno u donjem lijevom kutu možete odabrati opciju onemogućavanja povijesti lokacija i na taj ćete način spriječiti Google u praćenju vaše lokacije. Također, osim ovoga, potrebno je isključiti i opciju praćenja i na važim mobilnim uređajima.

Ako želite u potpunosti nestati s interneta (koliko je to danas moguće), u tome će vam pomoći stranica Deseat.me – dovoljno je upisati vaši Gmail adresu i na jednom mjestu pokazat će vam se svi vaši online računi i profili na društvenim mrežama povezani s ovim mailom te ih na ovom mjestu odmah možete i izbrisati.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti