Britanci se u potpunosti okreću umjetnoj inteligenciji i žele postati vodeća svjetska AI supersila

Umjetna inteligencija bit će okosnica budućeg razvoja Velike Britanije, koja je donijela nacionalnu strategiju u kojoj se svijetu predstavljaju kao buduća AI supersila.

Branimir Vorša | 23.09.2021. / 20:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Velika Britanija namjerava postati svjetska supersila na polju tehnologije umjetne inteligencije (AI) u narednih deset godina, obznanila je u objavi nacionalne AI strategije britanska vlada.

Uz pomoć našeg uspješnog AI ekosustava te vodećeg svjetskog R&D sustava, ova nacionalna AI strategija transformirat će ogroman potencijal AI-ja u bolji rast, napredak i socijalnu korist za Veliku Britaniju te biti predvodnik u primjeni AI prema najvećim izazovima 21. stoljeća, stoji u britanskoj nacionalnoj AI strategiji.

Slika nije dostupna Umjetna inteligencija može predvidjeti hoće li vaša tvrtka postati novi jednorog ili propasti, znanstvenici tvrde da su predviđanja 90 posto točna

Tijekom idućih 10 godina i prema onom što piše u navedenoj strategiji, AI će imati dubok utjecaj na poslovanje i sigurnost na globalnoj razini, a Velika Britanija već ima prednost kad je riječ o izgradnji AI alata za novu ekonomiju.

To omogućuje Velikoj Britaniji da još više poveća svoju vodeću startnu poziciju na polju umjetne inteligencije te da učini te tehnologije središtem razvoja kao globalna znanstvena i inovacijska supersila.

Da bi postigli taj cilj, AI strategija predviđa ulaganja i planiranja prema dugoročnim potrebama AI ekosustava, potporu tranziciji prema ekonomiji s umjetnom inteligencijom te osiguranje učinkovitog upravljanja AI tehnologijama.

Ova nacionalna AI strategija signalizirat će svijetu našu namjeru za izgradnjom najvećih proinovacijskih regulatornih uvjeta na svijetu; za poticanje napretka diljem Velike Britanije i osiguranja da svi mogu imati koristi od AI-ja; te primjene AI u pomaganju rješavanja globalnih izazova poput klimatskih promjena, piše u dokumentu.

Slika nije dostupna Revolucionarno postignuće umjetne inteligencije u medicini: "Bio je to jedan od onih trenutaka, da budem iskren, kad ti se dlake nakostriješe na vratu"

Britanska vlada očekuje da će njihova AI strategija povećati otpornost, produktivnost, ekonomski rast i inovacije diljem privatnog i javnog sektora, ali poručuju da će za tu promjenu biti potreban trud čitavog društva u narednih deset godina, kako bi se u potpunosti ostvario puni potencijal.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti