Buffet objasnio zašto nikada neće kupiti bitcoin i zašto ta kriptovaluta nema nikakvu vrijednost

Buffet kaže da, kada bi imao priliku kupiti sve bitcoine na svijetu za 25 dolara, to nikada ne bi napravio.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.05.2022. / 12:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Poznato da je Warren Buffett nije veliki ljubitelj bitcoina i općenito kriptovaluta te da do sada nije, a niti u budućnosti ne namjerava novac uložiti u kriptoimovinu, usprkos činjenici da sve više financijskih institucija mijenja svoj stav prema kriptu. Buffet je više puta izrazio svoje nezadovoljstvo bitcoinom, a koji su konkretni razlozi negativnog stava prema ovoj digitalnoj valuti objasnio je tijekom okupljanja dioničara Berkshire Hathawaya.

Slika nije dostupna Jednostavna ideja teška 100 milijardi dolara: Warren Buffet žali što se on toga nije sjetio

Rekao je da, kada bi mu netko ponudio 1 posto poljoprivrednog zemljišta u SAD-u, on bi odmah izvadio ček na 25 milijardi dolara, a isto bi napravio kada bi mu netko ponudio jedan posto svih stambenih zgrada u SAD-u. Na poljoprivrednim zemljištima proizvodila bi se hrana, od koje bi dalje zarađivao, dok bi od apartmana dobivao najamninu. Njegov veliki ulog svaki bi se mjesec vraćao.

S bitcoinom je drukčija stvar: Ako mi kažeš da posjeduješ sav bitcoin na svijetu i ponudiš mi ga za 25 dolara, ja ga ne bih uzeo jer što bi s tim mogao napraviti? Morao bih ti ga prodati nazad na ovaj ili onaj način. S tim ništa ne mogu napraviti, objasnio je. Bez obzira na to hoće li rasti ili padati tijekom sljedeće godine, pet ili deset godina, ne znam. Ima neku magiju, a ljudi su pripisivali magiju mnogim stvarima, rekao je najpoznatiji svjetski investitor i dodao kako bitcoin nije produktivna imovina i “ne proizvodi ništa opipljivo”.

Slika nije dostupna Tajna dugog i sretnog života? Ovo je savjet 96-godišnjeg milijardera i desne ruke Warrena Buffeta

Slično kao o Buffet razmišlja i njegov partner Charlie Munger. Tijekom okupljanja dioničara rekao je kako tijekom cijelog života pokušava izbjeći stvari koje su glupe, zle i zbog kojih izgleda loše u usporedbi s drugim ljudima. Kupovina bitcoina spada u sve tri navedene kategorije, smatra Munger. Glupo je jer, smatra, njegova će vrijednost vjerojatno pasti na nulu, zla je jer potkopava sustav Federalnih rezervi, a zanimljivo, smatra da bi zbog toga izgledao glupo u usporedbi s kineskim komunističkim vođom koji je bio dovoljno pametan da zabrani bitcoin u Kini.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti