Doznali smo kada bi se mogli cijepiti i nastaviti sa starim normalnim

Nacionalni stožer predstavio je plan nabave i distribucije cjepiva, te plan cijepljenja nacije. Kako je danas rekao i sam Krunoslav Capak, ovo je najbrže proizvedeno cjepivo u povijesti. Otkrili su kakav je plan za Hrvatsku, kada cjepivo stiže i tko će cijepiti naciju.

A.P. | 05.12.2020. / 08:16

Galerija

Kada će prve doze cjepiva stići u Hrvatsku, još se ne zna. No zna se da je Hrvatska naručila 5 milijuna i 600 tisuća doza od raznih proizvođača za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300 tisuća doza za kraj 2021.

Hrvatska je od AstraZenece naručila 3 milijuna i 600 tisuća doza, no dogovorom s Europskom unijom dobit ćemo 2 milijuna i 705 tisuća doza cjepiva.

Od proizvođača Johnson&Johnson Hrvatska bi trebala dobiti 900 tisuća doza. Od Pfizera i BionTecha trebali bismo dobiti milijun doza. Od Moderne smo također zatražili milijun doza, ali još uvijek nemamo potvrdu hoćemo li dobiti taj broj cjepiva ili ne. Hrvatski zavod za javno zdravstvo naručio je 300 tisuća doza CureVac cjepiva, koje će biti registrirano tek 2021.

Važno je reći i kako će registracija cjepiva Moderne i Pfizer-BioNTecha biti krajem 2020., odnosno u prvom kvartalu 2021. A bude li registracija uspješna, najvjerojatnije ćemo prva cjepiva dobiti upravo od ta dva proizvođača. Pfizer je najavio da će u prvoj pošiljci Hrvatskoj isporučiti 125 tisuća doza.

Kako će se distribuirati cjepivo?

Cjepivo će biti poslano županijskim zavodima za javno zdravstvo. Oni će ih raspodijeliti liječnicima koji smiju cijepiti. To će biti liječnici obiteljske medicine, liječnici školske medicine, epidemiolozi, kao i drugi liječnici i zdravstveni djelatnici.

Iako još ne znamo točno vrijeme isporuke, znamo tko će se prvi cijepiti. To su rizične skupine, djelatnici u zdravstvu, korisnici i djelatnici domova za starije te odrasle osobe s invaliditetom.

Cjepivo će biti besplatno, a cijepljenje dobrovoljno. Cjepiva većine proizvođača, da bi bila učinkovita, moraju se primiti u dvije doze i to u razmaku od nekoliko tjedana.

Važno je reći i kako se s početkom cijepljenja nećemo riješiti maski. Maske ćemo nositi i dalje sve dok broj zaraženih ne bude drastično smanjen.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti