Seizmolog odgovara - može li potres kod Petrinje potaknuti novo podrhtavanje u Zagrebu? "Oslobađa se napetost koja se nakupljala 111 godina"

O potresu koji je pogodio Sisak i širu okolicu razgovarali smo s Marijanom Herakom, profesorom s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Sanja Vištica | 28.12.2020. / 22:13

Galerija

Profesor Marijan Herak rekao je da bi podrhtavanje koje će uslijediti nakon potresa moglo trajati i do nekoliko mjeseci. 

Tamo se sad oslobađa napetost koja je skupljala 111 godina od velikog pokupskog potresa 1909. godine. Velika veličina te napetosti se oslobodila jutros, ali trebat će nekoliko mjeseci da bi se u potpunosti oslobodila, rekao je Herak.

Dodao je da maksimalna jačina potresa koji se može dogoditi na tom području iznosi 6,3 do 6,4, što je jednako kao i za zagrebačko područje koje je potres pogodio u ožujku. Osim toga, Herak je objasnio povezanost potresa koji su ove godine pogodili Hrvatsku.

Povezano je utoliko što svi naši potresi imaju isti uzrok, a to su tektonski procesi koji se odvijaju ispod Hrvatske. Može li ovo utjecati na Zagreb? Vrlo vjerojatno ne, ali ako može, onda će se to dogoditi samo na taj način da se u Medvednici dogodi potres koji bi se ionako dogodio. Nije povećana opasnost u Zagrebu, ali je mala vjerojatnost da bi se neki mali potres mogao triggerirati koji bi se u svakom slučaju i dogodio, rekao je profesor.

Osim toga, Herak je rekao da će se tijekom narednih dana događati isto što se događalo nakon potresa u Zagrebu.

S tim da će ovdje to biti nešto manje izraženo jer je sam glavni potres bio manji. Mogu se događati naknadni potresi koje će, osobito u epicentralnom području, ljudi osjetiti. Nemoguće je isključiti da se dogodi i jači, ali ta je vjerojatnost vrlo mala, mislim da je dosta manja od pet posto, objasnio je Herak.

Snježan Prevolnik "Ne treba isključiti vjerojatnost da je potres u Petrinji mogao potaknuti aktivnost na rasjedu u Zagrebu, koji se već nalazi u graničnom stanju pucanja"

Slika nije dostupna Musk je uvjeren: Na Marsu se neće koristiti tradicionalne, već kriptovalute

Što se tiče prikupljana podataka pomoću seizmoloških uređaja, profesor je rekao da ih nažalost nema dovoljno da bi bili postavljeni na sisačko područje.

Naime, svi slobodni uređaji koje smo imali za ovakve slučajeve su postavljeni u okolici Zagreba, rekao je Herak te je dodao da je šteta izgubljenih podataka: U pravilu, seizmološke službe u razvijenim zemljama imaju i više seizmografa u pripremi upravo za ovakve situacije.

Sretna je okolnost da je to područje relativno dobro seizmološki pokriveno pa nam neće puno toga promaći, ali će nam promaći detalji o jakoj trešnji koje bismo dobili pomoći akcelerografa, zaključio je Herak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti