Povijesni let: Potvrđeno je! Helikopter Ingenuity uspješno je obavio prvi let na Marsu

NASA je originalno planirala lansirati helikopter 11. travnja, ali let je odgođen kako bi se dodatno provjerili svi sustavi i kako bi inženjeri bili sigurni da će se Ingenuity zaista vinuti u zrak.

Martina Čizmić | 19.04.2021. / 10:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

NASA se ponovno upisala u povijest prvim uspješnim helikopterskim letom na površini Marsa. 

Nešto prije 13 sati po hrvatskom vremenu, prvi su podaci počeli stizati i oni su bili veoma pozitivni. Potvrdili su da je helikopter uspješno uzletio i sletio, a snimke sa samog helikoptera i rovera Perseverance to su dodatno potvrdile. 

Otprilike četiri sata trajala je neizvjesnost jer je toliko potrebno da podaci s Marsa stignu do Zemlji, a u ponedjeljak ujutro ta su se četiri sata činila kao vječnost.

 

 

Naime, inženjeri u NASA-i pripremili su sve za testni let helikoptera Ingenuity na Marsu, no nisu mogli znati je li on zaista bio i obavljen. Let je trebao trajati 40 sekundi - Ingenuity se trebao uspeti na visinu od tri metra, krenuti prema roveru Perseverance i potom sletjeti.

Da se to doista dogodilo potvrdila je i fotografija koju je napravio helikopter Ingenuity i poslao na Zemlju. 

Kako su pojasnili prilikom prijenosa iz NASA-inog laboratorija JLP, elisa helikoptera Ingenuity okreće se brzinom od 2500 rotacija u minuti, dok se za usporedbu, elisa helikoptera na Zemlji okreće brzinom od 400-500 rotacija u minuti. Razlog za mnogo bržu rotaciju je u rijetkoj atmosferi koja vlada na Marsu.

Nažalost, nismo odmah mogli uživo pratiti taj let jer su podaci o letu do Zemlje putovali nekoliko sati. No u NASA-i su organizirali praćenje uživo događanja u kontrolnom centru Jet Propulsion Laboratoryja.

Slika nije dostupna NASA odgodila prvi let mini helikopterom na Marsu

Slika nije dostupna NASA je spremna za povijesni let: Helikopter Ingenuity trebao bi dokazati je li moguće letjeti na Marsu

Podsjetimo, NASA je originalno planirala lansirati helikopter 11. travnja, ali let je odgođen kako bi se dodatno provjerili svi sustavi i kako bi inženjeri bili sigurni da će se Ingenuity zaista vinuti u zrak.

Tijekom kratkog leta planirano je da rover Perseverance snimi fotografije leta, prikupi dodatne podatke, preuzme podatke s helikoptera i sve to pošalje natrag na Zemlju kako bi znanstvenici mogli analizirati sve prikupljene podatke.

Slika nije dostupna Pripreme za povijesni let: NASA-in helikopter Ingenuity trebao bi poletjeti na Marsu 11. travnja

Slika nije dostupna Taman prije prvog povijesnog leta s površine Marsa: Perseverance "okinuo" selfie s helikopterom Ingenuity

Koliko je ovo važan korak u istraživanju Marsa, pokazuje i činjenica da je riječi ohrabrenja uputio i holivudski glumac te bivši guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti