Izravna usporedba: Tko je bolji, hrvatski Rafale F3-R ili srpski MiG-29SM?

Sad kad Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ima šest novih borbenih zrakoplova za zaštitu našeg neba, postavlja se pitanje koliko su naši Rafalei F3-R dobri ili bolji u odnosu na srpske MiG-29SM borbene zrakoplove.

Branimir Vorša | 25.04.2024. / 15:00

Rafale F3R i MiG-29SM
Rafale F3R i MiG-29SM (Foto: Pixsell/AFP)

Usporedbe borbenih zrakoplova česta su tema, nerijetko nezahvalna, no postoje instancije u kojima je i više nego evidentno kad je jedan borbeni zrakoplov superiorniji drugom. S tim u vidu krenuli smo u analizu mnoštva značajki hrvatskih Rafalea F3-R i srpskih MiG-29Sm borbenih zrakoplova. Krenimo redom po kriterijima kako bismo vidjeli koji zrakoplov je bolji u čemu i na kraju izvukli zaključak.

Ipak, prije nego što krenemo, trebalo bi naglasiti da Rafale F3-R pripada takozvanoj 4.5 generaciji zrakoplova, dok MiG-29SM ne, pa nije zgoreg i tu informaciju imati u vidu.

Dassault Rafale Dassault Rafale: Koliko je stvarno dobar novi čuvar hrvatskog neba?

Tehnički kriteriji

Maksimalna težina pri polijetanju

Maksimalna težina pri polijetanju je ukupna težina koju zrakoplov može nositi pri polijetanju, uključujući gorivo, posadu, oružje i teret. To je ključni pokazatelj sposobnosti zrakoplova da nosi gorivo i oružje za svoje misije.

Rafale je bolji: Rafale ima veću maksimalnu težinu pri polijetanju, što mu omogućuje da nosi više goriva i oružja, nudeći veću svestranost i izdržljivost u misijama. Kod Rafalea maksimalna težina polijetanja je 24,5 tona, dok kod MiG-29 iznosi 20 tona.

Dolet

Dolet je najveća udaljenost koju zrakoplov može prijeći od svoje točke polaska, bez potrebe za punjenjem goriva. Ovo je ključno za borbene misije, jer određuje operativni domet zrakoplova.

Rafale je bolji: Sa svojim povećanim dometom, Rafale može izvršavati misije dugog dometa bez potrebe punjenja gorivom, nadmašujući u tom pogledu MiG-29. Naime, Rafale ima maksimalan dolet od 3700 kilometara, dok MiG-29 ima tek 1430 kilometara.

Maksimalna brzina

Maksimalna brzina je najveća brzina koju zrakoplov može postići u letu. Velika brzina može biti odlučujuća u borbi zrak-zrak i u izbjegavanju neprijateljske obrane.

MiG-29 je bolji: MiG-29, sa svojom nešto većom maksimalnom brzinom, ima prednost u situacijama koje zahtijevaju brzo izbjegavanje ili presretanje. MiG-29 ima maksimalnu brzinu od 2400 km/h, dok je Rafaleova maksimalna brzina 1912 km/h.

Operativni strop

Maksimalna visina na kojoj zrakoplov može učinkovito letjeti. Visok operativni strop znači da se većina protuzračnih obrana može izbjeći, što vam daje prednost u borbi zrak-zrak.

MiG-29 je bolji: MiG-29 ima višu operativnu gornju granicu, nudeći bolju sposobnost djelovanja na visinama gdje je manje vjerojatno da će biti otkriven ili dosegnut od strane neprijateljske obrane. Maksimalni operativni strop MiG-29 je 18 kilometara, dok je kod Rafalea tek nešto iznad 15 kilometara.

Manevarska sposobnost

Riječ je o sposobnosti zrakoplova da brzo promijeni smjer i visinu. Dobra upravljivost neophodna je za blisku zračnu borbu i izbjegavanje projektila.

MiG-29 je bolji: Poznat po svojim izvanrednim sposobnostima manevriranja, MiG-29 se ističe u bliskoj zračnoj borbi, nadmašujući Rafale u tom specifičnom polju.

Sposobnost nošenja oružja

Ovdje je riječ o vrsti i količini oružja koje zrakoplov može nositi. Visok kapacitet nošenja oružja omogućuje veću fleksibilnost u napadnim i obrambenim misijama.

Rafale je bolji: Sa svojim svestranim dizajnom, Rafale može nositi veću raznolikost i količinu oružja, što ga čini prilagodljivijim različitim scenarijima borbe.

Pogonski sustav

Tip motora i izvedba određuju brzinu, visinu i izdržljivost zrakoplova. Napredni pogonski sustav jamči vrhunske performanse tijekom leta.

Rafale je bolji: Rafaleovi M88 motori pružaju vrhunski potisak i veću učinkovitost, nudeći optimalne performanse leta i smanjeno održavanje.

Stealth sposobnosti

Sposobnost zrakoplova da izbjegne otkrivanje radarom. Stealth sposobnosti ključne su za misije infiltracije i preživljavanje u dobro branjenim okruženjima.

Rafale je bolji: Iako ni Rafale ni MiG-29 nisu dizajnirani kao čisti stealth zrakoplovi, Rafale sadrži elemente koji smanjuju njegov radarski potpis, dajući mu malu prednost u ovom području.

Slika nije dostupna Stručnjaci hvale Rafale: Brz, svestran, pun moderne tehnologije i gotovo nevidljiv

Znanstveni kriteriji

Korišteni materijali

Riječ je o inovacijama u materijalima za lakoću i snagu zrakoplova. Korištenje naprednih materijala smanjuje težinu, poboljšava performanse i povećava trajnost.

Rafale je bolji: Rafale koristi prednosti naprednih kompozitnih materijala za veći dio svoje strukture, nudeći optimalnu kombinaciju lakoće i čvrstoće.

Aerodinamika

Učinkovit dizajn zrakoplova ključan je za smanjenje otpora zraka. Izvrsna aerodinamika poboljšava brzinu, ekonomičnost goriva i manevriranje.

Rafale je bolji: Njegov sofisticirani aerodinamički dizajn omogućuje Rafaleu smanjeni aerodinamički otpor, što se prevodi u bolju učinkovitost leta od MiG-29.

Ugrađeni elektronički sustavi

Riječ je o tehnološkom napretku u navigacijskim, komunikacijskim i borbenim sustavima. Napredni elektronički sustavi povećavaju operativnu učinkovitost i sposobnost preživljavanja zrakoplova.

Rafale je bolji: Rafale je opremljen naprednim elektroničkim sustavima, uključujući aktivni antenski radar i napredni sustav elektroničkog ratovanja, nadmašujući time mogućnosti MiG-29.

Mogućnosti simulacije i obuke

Riječ je o dostupnosti simulacijske tehnologije za obuku pilota. Napredni simulatori omogućuju realnu i sigurnu obuku, smanjujući vrijeme i troškove obuke.

Rafale je bolji: Rafale program uključuje sveobuhvatne, moderne sustave simulacije i obuke, pružajući vrhunsku pripremu za pilote.

Energetska učinkovitost

Riječ je o optimizaciji potrošnje goriva. Poboljšana učinkovitost goriva smanjuje operativne troškove i povećava dolet zrakoplova.

Rafale je bolji: Rafaleovi Motori M88 dizajnirani su za optimalnu učinkovitost goriva, pridonoseći većem dometu i nižim operativnim troškovima.

Tehnologije za smanjenje buke

Smanjenje buke bitno je za rad u blizini naseljenih područja i smanjenje utjecaja na okoliš.

Rafale je bolji: Iako tehnologije za smanjenje buke nisu često posebno istaknute u vojnim podatkovnim listovima, razvoj i uporaba naprednih tehnologija u Rafaleovim motorima sugerira poseban fokus na smanjenje buke.

Proračunski kriteriji

Trošak nabave

Niži trošak nabave čini zrakoplov pristupačnijim za određeni obrambeni proračun.

MiG-29 je bolji: Tradicionalno, MiG-29 ima nižu cijenu nabave od Rafalea, što ga čini ekonomičnijom opcijom za zemlje s ograničenim proračunom za obranu.

Godišnji trošak održavanja

Riječ je o godišnjem trošku održavanja zrakoplova u ispravnom stanju. Niži troškovi održavanja znače značajne uštede tijekom radnog vijeka zrakoplova.

Rafale je bolji: Unatoč višoj cijeni nabave, Rafale je dizajniran za pojednostavljeno i rjeđe održavanje, potencijalno smanjujući godišnje troškove u usporedbi s MiG-29.

Radni vijek

Razdoblje tijekom kojeg se zrakoplovom može učinkovito upravljati prije nego što je potrebna zamjena ili velika nadogradnja. Dugi vijek trajanja smanjuje ukupne troškove po godini korištenja.

Rafale je bolji: Rafale, sa svojim naprednim tehnologijama i modularnim dizajnom za jednostavnu nadogradnju, ima potencijalno dulji radni vijek od MiG-29.

Troškovi obuke osoblja

Riječ je o ulaganjima potrebnim za obuku pilota i tehničkog osoblja. Ovdje je poželjna učinkovitija i jeftinija obuka.

Rafale je bolji: Rafaleovi sveobuhvatni sustavi simulacije i obuke omogućuju učinkovitu i potencijalno jeftiniju obuku na duži rok.

Operativni troškovi

To su troškovi povezani s redovnom upotrebom zrakoplova, uključujući gorivo, rezervne dijelove itd. Niži operativni troškovi poboljšavaju proračunsku učinkovitost.

Rafale je bolji: Rafaleova superiorna učinkovitost goriva i rjeđe održavanje doprinose nižim operativnim troškovima od MiG-29.

Operativni kriteriji

Kompatibilnost s postojećom infrastrukturom

Ovdje je pak riječ o sposobnosti zrakoplova da djeluje iz postojećih zračnih baza bez potrebe za većim preinakama. Dobra kompatibilnost olakšava integraciju i smanjuje troškove.

MiG-29 je bolji: MiG-29, zbog svoje duge prisutnosti na tržištu i korištenja u mnogim zemljama, pokazuje izvrsnu kompatibilnost s nizom postojećih infrastruktura.

Lakoća održavanja

Razina stručnosti potrebna za tehničko osoblje i dostupnost rezervnih dijelova. Jednostavno održavanje smanjuje zastoje i troškove.

Rafale je bolji: Iako je MiG-29 dizajniran da bude robustan, Rafale ima koristi od modularnog dizajna i dobro uspostavljene logistike podrške, što olakšava njegovo održavanje.

Interoperabilnost

Riječ je o sposobnosti zrakoplova da učinkovito djeluje u zajedničkim misijama sa snagama ili opremom iz drugih zemalja. Interoperabilnost je ključna za multinacionalne operacije.

Rafale je bolji: Rafale, sa svojim naprednim elektroničkim sustavima i kompatibilnošću s NATO standardima, nudi veću interoperabilnost za međunarodne operacije.

Svestranost

To je sposobnost zrakoplova da obavlja različite misije. Svestrani zrakoplov može ispuniti nekoliko uloga, smanjujući potrebu za specijaliziranim zrakoplovom.

Rafale je bolji: Dizajniran kao višenamjenski zrakoplov, Rafale se ističe u raznim misijama, od nadmoći u zraku do napada na zemlji, pokazujući superiornu svestranost u odnosu na MiG-29.

Strateški kriteriji

Prilagodljivost tehnološkim promjenama

Tu je riječ o lakoći s kojom se zrakoplov može ažurirati ili modificirati kako bi uključio nove tehnologije ili mogućnosti. Dobra prilagodljivost osigurava stalnu relevantnost zrakoplova za tehnološki napredak.

Rafale je bolji: Njegov modularni dizajn i proizvođačeva predanost kontinuiranom razvoju čine Rafale prilagodljivijim izborom za tehnološke evolucije od MiG-29.

Podrška proizvođača

Posvećenost proizvođača pružanju dugoročne tehničke i logističke podrške vrlo je bitna. Snažna podrška proizvođača jamči dostupnost dijelova i potrebnu tehničku pomoć.

Rafale je bolji: Dassault Aviation pokazao je snažnu predanost potpori Rafaleu diljem svijeta, nudeći razinu podrške bolju od one dostupne za MiG-29.

Ekološki kriteriji

Ekološki otisak

Utjecaj zrakoplova na okoliš, uključujući emisije CO2 i potrošnju fosilnih goriva također je bitan segment u svijetu koji se bori s klimatskim promjenama i smanjenjem emisija CO2. Smanjenje ekološkog otiska ključno je u trenutnom kontekstu klimatskih promjena.

Rafale je bolji: Rafaleova superiorna učinkovitost goriva pomaže smanjiti njegov ekološki otisak u usporedbi s MiG-29.

Zagađenje bukom

Razina proizvedene buke, osobito je relevantna u blizini naseljenih područja. Smanjenje zagađenja bukom važno je za ograničavanje utjecaja na lokalno stanovništvo.

Nitko nije bolji, ali...: Specifični podaci o zagađenju bukom rjeđe se objavljuju za vojne zrakoplove. Međutim, opća predanost naprednim tehnologijama sugerira da bi Rafale mogao imati manju prednost u ovom području.

Kriteriji sigurnosti

Stopa nesreća

Sigurnosna povijest zrakoplova, uključujući incidente i nesreće bitna je pri odabiru za potencijalne kupce. Niska stopa nezgoda pokazatelj je sigurnog dizajna i odgovarajuće obuke pilota.

Bez pobjednika: Oba zrakoplova imaju stope nesreća koje odražavaju njihova operativna razdoblja i kontekste korištenja. Izravna usporedba zahtijevala bi detaljnu analizu specifičnih okolnosti svakog incidenta.

Mogućnost preživljavanja

Sposobnost zrakoplova da zaštiti svoje pilote i ostane operativan u slučaju napada još je jedna iznimno važna stavka. Visoka sposobnost preživljavanja povećava šanse za uspjeh misije i sigurnost pilota.

Rafale je bolji: Rafale je opremljen sustavima elektroničkog ratovanja i naprednim mjerama zaštite, povećavajući njegovu sposobnost preživljavanja u neprijateljskim okruženjima.

Zaključak je jasan - Rafale je pobjednik

Analizirajući tehničke, znanstvene, proračunske, operativne, strateške, ekološke, sigurnosne, političke i ekonomske kriterije, Dassault Rafale ističe se kao superioran u većini kategorija. Njegov napredni dizajn, svestranost, višenamjenske mogućnosti, učinkovitost goriva i podrška proizvođača čine ga preferiranim izborom u mnogim scenarijima.

Iako MiG-29 nudi određene prednosti, poput nešto veće najveće brzine i nižih troškova nabave, Rafaleove inovacije i modularnost osiguravaju njegovu ukupnu superiornost, kako za sadašnje misije tako i za buduće prilagodbe.

Dassault Rafale je definitivno bio najbolji izbor za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo koje je tražilo moderan, učinkovit i svestran borbeni zrakoplov, sposoban odgovoriti na izazove 21. stoljeća.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti