Roboti "vampiri"? U budućnosti bi i vađenje krvi moglo biti high tech

Prva testiranja prototipa robota za vađenje krvi pokazala su se prilično uspješnima te bi, nakon dodatnog usavršavanja, strojevi zaista mogli zamijeniti medicinsko osoblje u vađenju krvi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.02.2020. / 15:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U budućnosti bi procedura vađenja krvi mogla biti potpuno drukčija u odnosu na danas, odnosno na postupak u kojemu nam medicinsko osoblje laganim ubodom igle u venu vadi krv. Kao i brojne druge stvari koje su već zamijenili i koje će tek zamijeniti u budućnosti, roboti bi tako mogli zamijeniti i medicinske sestre te zahvaljujući naprednoj tehnologiji i umjetnoj inteligenciji ljudima vaditi krv.

Slika nije dostupna Hrvatski edukativni robot oduševio Japance

Ne znamo kako će na to reagirati osobe koje se ionako boje igle, tj. hoće li njihov strah biti još veći ili će više vjerovati robotima nego ljudima, no nakon prvih testiranja znanstvenika iz Rutgera i Mount Sinai Hospitala, rezultati su i više nego pozitivni. Pri traženju vene robot koristi ultrazvuk koji iglu navodi do pravog mjesta te se u testiranju pokazao jednako dobar ili čak bolji u odnosu na medicinsko osoblje.

Naravno, pred znanstvenicima je još dosta posla za usavršavanje robota, ali čini se kako bi u budućnosti zaista mogli koristiti takve uređaje za vađenje krvi i druge oblike intravenozne terapije.

Kliničko testiranje na ne tako velikom uzorku od 31 pacijenta pokazalo je ukupnu uspješnost od 87 posto, pri čemu je za osobe kojima su vene na rukama bile, kako su to napisali u istraživanju, jednostavno pristupačne, uspješnost iznosila čak 97 posto. No za osobe kojima je teže pronaći venu probleme nemaju samo doktori već i strojevi, te je postotak neuspješnosti iznosio između 27 i 60 posto, ovisno o prirodi problema. Takvih problema ima i medicinsko osoblje, pa nekada moraju više puta iglom tražiti venu, što može biti prilično bolno za pacijenta.

Slika nije dostupna Ljudima koji su u hotelskoj karanteni zbog koronavirusa hranu donose – roboti

Znanstvenici vjeruju kako će se situacija s vremenom promijeniti te da će postotak uspješnosti biti još veći. U daljnjem razvoju tog robota, koji je i dalje prototip, iskoristit će podatke dobivene testiranjem i dodatno trenirati umjetnu inteligenciju kako bi bio što precizniji i uspješniji. Također, robot bi u budućnosti trebao sadržavati i modul za analizu krvi tako da se nakon vađenja odmah može pristupiti analizi krvi.

Što mislite o takvom robotu – biste li mu dopustili da vam vadi krv ili biste iglu ipak prepustili ljudskom medicinskom osoblju?

Izvor: Engadget

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti