Moćan alat u borbi protiv pandemije: Na tržište bi uskoro mogla nova pilula protiv COVID-a

Na pomolu je odobrenje za tek drugi po redu lijek protiv COVID-19, no ovaj lijek je kudikamo manje invazivan.

Branimir Vorša | 01.10.2021. / 15:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Proizvođač lijekova Merck izvijestio je u petak da će tražiti odobrenje za prvi antivirusni lijek protiv COVID-19, nakon što je njihov lijek molnupiravir, na kliničkim testiranjima pokazao da smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti oboljelih, ako se visokorizičnim skupinama daje u ranoj fazi infekcije.

Ta terapija mogla bi biti prva u nizu antivirusnih lijekova, za koje stručnjaci tvrde da bi mogli pružiti novi moćan alat u nastojanjima da se ukroti pandemija novog koronavirusa. Ti bi lijekovi mogli doprijeti do više ljudi nego liječenje antitijelima, koje se široko koristi u SAD-u na visokorizičnim pacijentima.

Mislim da će se to odraziti u obliku spašavanja više tisuća života diljem svijeta, gdje postoji slab pristup monoklonalnim antitijelima, ali i u SAD-u, ističe dr. Robert Shafer, specijalist zaraznih bolesti i stručnjak za antivirusno liječenje sa sveučilišta Stanford.

Slika nije dostupna Istraživanje koje obećava: Otkrivena kombinacija lijekova koji zaustavljaju razmnožavanje koronavirusa u stanicama

Rezultati studija dvaju lijekova koji su u završnim fazama kliničkih testiranja i koje razvijaju Pfizer te Atea Pharmaceuticals i Roche, očekuju se u narednim mjesecima.

Merckov lijek koji je dizajniran da zaustavi repliciranje koronavirusa, trebao bi se dozirati na način da se uzimaju četiri pilule dvaput dnevno kroz period od pet dana.

Iz Mercka ističu da je neovisni panel stručnjaka koji nadziru podatke iz studije preporučio da se testiranja zaključe ranije, jer se korist lijeka za pacijente pokazala toliko uvjerljivom. Dodaju da se s tim složila i američka agencija za hranu i lijekove (FDA).

Navedeni stručni panel proučavao je podatke tijekom prve polovice kolovoza koji su prikupljeni od 775 pacijenata iz SAD-a i drugih zemalja. Rizik od hospitalizacije ili smrti kod pacijenata koji su primili lijek pao je za 50 posto, a istovremeno se nisu pojavile niti nikakve ozbiljne nuspojave. Kontrolna skupina pacijenata dobivala je placebo lijek.

Sedam posto pacijenata koji su primili lijek završilo je u bolnici, no niti jedan od njih nije preminuo, nasuprot 14 posto hospitaliziranih i umrlih pacijenata iz kontrolne grupe.

Merckov lijek imao je manju učinkovitost od monoklonalnih antitijela, koja oponašaju antitijela koja stvara imunitet prirodnim putem u borbi protiv virusa. Potražnja za tim liječenjem u posljednje je vrijeme izrazito porasla, ali riječ je o skupoj terapiji koja se obično primjenjuje intravenozno te se pokazala teškom i zahtjevnom za bolničko osoblje. No, studije su pokazale da liječenje monoklonalnim antitijelima smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti između 70 i 85 posto kod visokorizičnih pacijenata.

Slika nije dostupna Europska agencija za lijekove uskoro donosi odluku o trećoj dozi, a deset zemalja EU već ju koriste

Stručnjaci smatraju da bi Merckov lijek mogao imati veći učinak, jer je cijenom pristupačniji i manje intruzivan.

Američka vlada već je unaprijed naručila 1.7 milijuna doza Merkovog lijeka, po cijeni od 700 dolara po pacijentu. Za usporedbu, to predstavlja trećinu cijene liječenja monoklonalnim antitijelima.

Iz Mercka nisu otkrili za koje pacijente će zatražiti odobrenje od FDA. Ako njihov lijek dobije odobrenje, bit će to tek druga terapija za COVID-19 u svijetu. Prva je, podsjetimo, remdisivir.

Izvor: New York Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti