Napredak u razbijanju kolesterola: Cjepivo u razvoju nudi novu nadu za zdravlje srca

Novo cjepivo u razvoju cilja na loš kolesterol te daje novu nadu u smanjenju kardiovaskularnih bolesti na pristupčan i učinkovit način.

Branimir Vorša | 28.12.2023. / 08:58

Kolesterol u krvi, ilustracija
Kolesterol u krvi, ilustracija (Foto: Getty Images)

U izradi je revolucionarno cjepivo koje nudi potencijalno rješenje za široko rasprostranjeni problem visokog kolesterola, koji pogađa gotovo 40 posto odraslih u SAD-u. To inovativno cjepivo, koje je trenutno u razvoju, cilja na 'loš' kolesterol, posebno lipoproteine niske gustoće (LDL), poznate po tome što uzrokuju začepljenja arterija i povećavaju rizik od moždanog udara.

U istraživanju znanstvenika sa Sveučilišta u Novom Meksiku i Sveučilišta u Kaliforniji, cjepivo se fokusira na ključni protein, proprotein konvertazu subtilizin/keksin tipa 9 (PCSK9), povezanu s LDL-ovima. Istraživanje je objavljeno u časopisu NPJ Vaccines.

Slika nije dostupna Eksperimentalni lijek smanjuje razinu jednog od glavnih uzročnika kardiovaskularnih bolesti

Cjepivo se temelji na neinfektivnoj čestici virusa, samo ljusci virusa, koja se može koristiti za razvoj cjepiva protiv raznih problema, pojašnjava molekularni genetičar Bryce Chackerian.

Posebni receptori jetre reguliraju razine LDL-a, ali višak PCSK9 može spriječiti te receptore, dopuštajući više lošeg kolesterola u krvotok. Kombinirajući male dijelove PCSK9 s neinfektivnom virusnom česticom, znanstvenici su pokrenuli imunološki odgovor koji neutralizira navedeni štetni protein.

Jeftinija i šire primjenjivaa alternativa

Rezultati testova na miševima i majmunima pokazali su sposobnost cjepiva da smanji loš kolesterol u krvi do 30 posto. Za razliku od trenutnih PCSK9 inhibitora, novo rješenje nudi usporedivu učinkovitost, uz potencijalno nižu cijenu. Chackerian naglašava cilj razvoja tog novog pristupa, koji je jeftiniji i šire primjenjiv.

Kolesterol, ilustracija Liječnici otkrili alternativu za popularni lijek protiv kolesterola: Ovo bi mogao biti spas za one koji ga ne mogu uzimati

Dok je cjepivo spremno za ljude još uvijek u dalekoj budućnosti, dosad dobiveni obećavajući rezultati daju nadu za pristupačniju alternativu, koja traje otprilike godinu dana po dozi. Znanstvenici su optimistični u pogledu mogućeg utjecaja na gotovo 18 milijuna života koji se godišnje izgube zbog kardiovaskularnih bolesti.

Nadamo se da ćemo imati cjepivo kod ljudi u sljedećih 10 godina, kaže Chackerian, priznajući time predstojeći opsežan vremenski okvir za eventualno uvođenje tog novog cjepiva.

S više od desetljeća razvoja iza sebe, sljedeća faza istraživanja uključuje ispitivanja na ljudima, koja pak zahtijevaju dodatna istraživanja i financiranje za potencijalnu revoluciju u kardiovaskularnom zdravlju.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti