Nije to samo "mrtvo" svemirsko kamenje: Meteoriti su možda vodu donosili na Zemlju i u novijoj povijesti

Neki od meteorita koji su pali na Zemlju relativno nedavno možda su u sebi imali tekuću vodu koju su nosili nekoliko milijuna godina. To bi značilo da je svemirsko kamenje možda donosilo vodu na Zemlju tijekom njezine čitave povijesti, a ne samo u ranoj fazi njezine povijesti.

Branimir Vorša | 08.01.2021. / 12:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mnogi znanstvenici smatraju da su meteoriti nekoć donijeli vodu na Zemlju. No ranije analize meteorita koji su pali na Zemlju sugerirale su da su kemijske reakcije u njima koje uključuju tekuću vodu prekinute milijardama godina prije. Stoga je ostao upitnik je li svemirsko kamenje svoju vodu izgubilo daleko u prošlosti.

Simon Turner sa Sveučilišta Macquarie u Sydneyju zajedno s kolegama analizirao je meteorite koji su pali na Zemlju u posljednjih stotinu godina. Ti su meteoriti nekoć bili sastavni dio asteroida koji su se formirali prije 4,5 milijardi godina.

Kad se led u meteoritu otopi, voda i elementi topivi u vodi kreću se s jedne strane kamena na drugu, objašnjava Turner. Zbog toga što je uran topiv u vodi, a torij nije, znanstvenici su mogli tražiti dokaze o tragovima vode prema distribuciji izotopa urana i torija u meteoritima.

Uran i torij imaju vrlo kratak period raspadanja, stoga se mogu vidjeti događaji koji su se dogodili unutar posljednjih milijun godina, kaže Turner.

Obrasci urana i torija unutar meteorita pokazali su da su se u posljednjih milijun godina u njima događale kemijske reakcije koje uključuju tekuću vodu.

Naučili smo razmišljati o meteoritima iz asteroida kao objektima koji su nepromijenjeni još od ranog Sunčeva sustava, kaže Sara Russell iz londonskog Muzeja prirodne povijesti. Russell nije sudjelovala u spomenutoj studiji, no kaže da ta studija sugerira da su meteoriti i dalje ostali kemijski aktivni.

Meteoriti su možda i u novijoj povijesti nastavili opskrbljivati Zemlju vodom i organskim komponentama. Ta bi se ideja mogla testirati uzimanjem uzoraka izravno iz asteroida, zaključuje Russell.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti