Njemačka predstavila automatski bacač granata koji izgleda kao da je "pobjegao" iz Terminatora

Rheinmetall tvrdi da bi SSW40 mogao pružiti konkurentnu vatrenu moć na svim terenima i asimetričnim konfliktnim scenarijima.

Branimir Vorša | 20.06.2022. / 10:18

SSW40
SSW40 (Foto: Rheinmetall/Twitter)

Na ovogodišnjem industrijskom sajmu Eurosatory, na kojem međunarodne tvrtke mogu izložiti svoje oružje i druge obrambene proizvode, njemačka tvrtka Rheinmetall predstavila je svoj novi automatski bacač granata nazvan Squad Support Weapon 40 (SSW40).

Iako SSW40 izgleda kao komad oružja kojim se koriste terminatori u istoimenoj holivudskoj franšizi, Rheinmetallovo oružje zapravo privlači pozornost svojom sposobnošću ispaljivanja streljiva kalibra 40 mm, koje bi malim vojnim jedinicama moglo ponuditi veliku vatrenu moć u relativno kompaktnom paketu.

Prema priopćenju za javnost Rheinmetalla, SSW40 je prvi svjetski automatski bacač granata sa spremnikom koji se koristi s ramena.

Portal The War Zone piše da bi moglo biti, iako nije razjašnjeno u spomenutom priopćenju, da je SSW40 prvi po tome što je potpuno automatski ili poluautomatski te što je njegov način korištenja poput tradicionalnijeg vatrenog oružja. Iz Rheinmetalla tvrde da su rukovanje, ergonomija i specifikacije tog bacača granata inspirirani jurišnim puškama, što se i odražava na dizajnu i izgledu tog oružja.

Rheinmetall također promiče SSW40-ov sustav za smanjenje trzanja i samoregulaciju trzanja kao značajan faktor u njegovoj sposobnosti ispaljivanja svih dostupnih 40 mm streljiva niske brzine, povrh onoga što Rheinmetall tvrdi da je njegova najnovija obitelj 40 mm streljiva srednje brzine. Ta nova obitelj 40 milimetarskog streljiva uključuje visoko eksplozivne vrste streljiva, streljiva koje se aktivira u zraku i protutenkovske vrste streljiva, kao i nesmrtonosna punjenja, uključujući suzavac, streljivo za proboj vrata, obuku, osvjetljenje, dimno streljivo te bljeskalice.

Novo streljivo ima značajno povećanu brzinu i ravnu putanju, što omogućuje brže gađanje ciljeva i povećava učinkovit domet sustava na 900 metara. U kombinaciji sa širokim spektrom Rheinmetallova streljiva od 40 mm niske i srednje brzine, vojnik postiže neviđenu fleksibilnost i učinkovitost na bojnom polju budućnosti, stoji u priopćenju Rheinmetalla.

Ove brojke značajno se razlikuju od ostalih bacača granata kalibra 40 milimetara, poput Milkorova bacača granata USA M32A1, čiji je dizajn u stilu revolvera s bubnjem za šest komada streljiva.

Što se tiče slučajeva borbene upotrebe, Rheinmetall tvrdi da bi SSW40 mogao pružiti konkurentnu vatrenu moć na svim terenima i asimetričnim konfliktnim scenarijima.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti