Nova verzija Windowsa i službeno dostupna korisnicima kao besplatna nadogradnja za Windows 10

Microsoft je Windows 11 predstavio u lipnju 2021., šest godina nakon što je predstavio aktualnu verziju 10.

Martina Čizmić | 05.10.2021. / 08:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Microsoft je i službeno lansirao novu verziju svojega najpoznatijeg operativnog sustava - Windows. Nova verzija, koja nosi ime Windows 11, postala je dostupna svim korisnicima sustava Windows 10 (čija su računala dovoljno jaka za podržavanje rada nove verzije) kao besplatna nadogradnja.

Kako ističu iz Microsofta, Windows 11 napravljen je kako bi bio "čišći, svježiji i jednostavniji" za korisnika, a istovremeno je zadržao sve prepoznatljive karakteristike na koje su se korisnici tijekom godina naviknuli.

Podsjetimo, Microsoft je Windows 11 predstavio u lipnju 2021., šest godina nakon što je predstavio aktualnu verziju 10.

Najuočljivije su kozmetičke promjene, odnosno preseljenje "Start" gumba iz kuta u središte trake zadataka. Klikom na njega otvara se izbornik s najčešće korištenim aplikacijama. Mnogi su odmah prepoznali takav način prikazivanja aplikacija kao onaj koji svakodnevno gledamo na pametnim telefonima, što bi mogao biti pokazatelj da Microsoft razmišlja o stvaranju operativnog sustava koji bi mogao biti korišten na različitim uređajima, ne samo računalnim.

Također, uočljiv je nježniji, zaobljeniji izgled ikona i izbornika, zbog čega su kritičari odmah prokomentirali kako je Microsoft pomalo kopirao Apple i njihovu estetiku. No, možda su najvažnije promjene u samom operativnom sustavu. Tako je Microsoft Teams integriran u sam operativni sustav, čime je zamijenjen Skype kao glavni alat za uredski rad. Potpuno je redizajniran Microsoft Store, trgovina u kojoj je moguće preuzeti ili kupiti nove aplikacije, te će i tvrtke izvan Microsofta tamo moći nuditi svoje aplikacije korisnicima.

Za mnoge je ipak najveća promjena bila odluka Microsofta da Windows 11 mogu pokretati mobilne aplikacije temeljene na Androidu. Za korisnike koji povezuju svoj pametni telefon s računalom to će značiti puno lakše korištenje i jednostavnije prebacivanje podataka s mobilnog telefona na računalo i obratno.

U Microsoftu su mislili i na gamere (kojih je posljednjih godina sve više). Tako je aplikacija Xbox dobila centralno mjesto, a za bolje igranje pobrinula se nova tehnologija Direct Storage, koja omogućuje grafičkim karticama pristup pohrani bez korištenja centralnog procesora. No, treba istaknuti kako će ova mogućnost funkcionirati samo na novim računalima s novim hardverom, što će vjerojatno neke natjerati da razmisle o kupovini.

Kako bi provjerili je li nova verzija Windowsa dostupna za njihovo računalo, korisnici mogu posjetiti Settings/Postavke te Update & Security/Ažuriranje i sigurnost i odabrati Windows Update/Ažuriranje Windowsa. Nakon toga treba kliknuti na opciju Check for updates/Provjeri ažuriranja. Ako je njihovo računalo spremno za ažuriranje i nadogradnju, pojavit će se opcija za preuzimanje novog operativnog sustava.

Odluče li se na taj korak, trebali bi napraviti sigurnosnu kopiju svih važnih podataka. Iako iz Microsofta ističu kako se korisnički podaci neće dirati tijekom nadogradnje, neke aplikacije iz sustava Windows 10 neće biti dostupne na sustavu Windows 11, pa je pametno napraviti sigurnosnu kopiju važnih podataka i pohraniti je na neko drugo mjesto (u oblaku, na vanjskom disku i sličnom uređaju).

Nakon toga preostaje samo odabrati Download and install/Preuzimanje i instaliranje i pustiti sustav da sve odradi sam. Ovisno o internetskoj vezi i samoj brzini računala, preuzimanje i instalacija mogu potrajati pa preporučujemo da ovo ne radite u trenutcima kad vam je računalo potrebno za rad.

Za one kojima nije bitno imati najnoviji operativni sustav, Microsoft će osigurati podršku za Windows 10 sve do 2025. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti