Otkriven 17 godina star sigurnosni propust u Office paketu

Microsoft je ranjivosti dodijelio oznaku "Važno" na skali prijetnje, no stručnjaci za računalnu sigurnost ističu kako se radi o veoma opasnoj odnosno kritično ranjivosti.

Martina Čizmić | 19.11.2017. / 12:29

Računalna sigurnost (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Čak 17 godina bilo je potrebno da stručnjaci za računalnu sigurnost otkriju ranjivost u Microsoftovom Office paketu, a koja je napadačima omogućavala aktiviranje koda bez znanja korisnika.

Radi se o propustu u dijelu programskog paketa koji se zove Microsoft Equation Editor, a koji služi za umetanje i uređivanje složenih jednadžbi. Iz Microsofta su već izdali zakrpu i pozvali korisnike da ažuriraju svoje MS Office programe kako bi se zaštitili od potencijalnih napada.

Microsoft je ranjivosti dodijelio oznaku "Važno" na skali prijetnje, no stručnjaci za računalnu sigurnost ističu kako se radi o veoma opasnoj odnosno kritično ranjivosti upravo zbog činjenice da se provlačila kroz sve inačice Officea od 2000. na dalje, ali i jer ju se može iskoristiti u svim inačicama Windows operativnog sustava.

Ovo je već drugi sigurnosni propust otkriven u MS Office paketu u kratkom vremenu. Podsjetimo, nedavno je otkriven propust u Wordu koji je omogućavao hakerima pristup računalu korisnika, a potom ga se moglo koristiti kao dio mreže za spam.

U svakom slučaju, iz Microsofta pozivaju korisnike MS Officea da ažuriraju svoje programe kako bi zatvorili sigurnosni propust i osigurali svoje računalo i datoteke.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti