Pod budnim okom znanstvenika: Prema Zemlji leti asteroid koji bi mogao izazvati udar jačine 150 atomskih bombi iz Hirošime

Asteroid 2009 JF1 tako se, prema posljednjim podacima nalazi na udaljenosti većoj od 375 milijuna kilometara od Zemlje, ali joj se približava brzinom od 18 kilometara u sekundi i do nje bi trebao doći u ožujku 2022. godine.

Martina Čizmić | 11.01.2021. / 10:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici godinama promatraju asteroide koji prolaze u blizini Zemlje, a posebno prate one kojima bi se naš planet, eventualno, mogao naći na putu. I dok svake godine Zemlju pogode deseci sitnih asteroida i ne izazovu nikakve probleme, veći asteroid mogao bi pokrenuti kataklizmičke događaje.

Jedan takav, nazvan 2009 JF1, otkriven je 2009. godine, a znanstvenici se sad boje da bi u ožujku 2022. mogao biti neugodno blizu Zemlje, a možda ju čak i pogoditi. Kako pojašnjavaju iz NASA-e, točnu putanju asteroida izuzetno je teško predvidjeti jer na nju mogu utjecati brojni faktori. No, unatoč tome, ističu kako su šanse da 2009 JF1 udari Zemlju 1:3800 odnosno 0,026 posto.

Iako se takvi omjeri prosječnom promatraču mogu činiti zanemarivima, znanstvenici ih smatraju ozbiljnom potencijalnom prijetnjom.

Neki asteroidi i kometi prate orbitalne putove koji ih dovode bliže Suncu, a onda i Zemlji, objašnjavaju iz NASA-e te dodaju kako upravo zbog toga asteroid pažljivo prate u svom Jet Propulsion Laboratory pomoću automatiziranog sustava Sentry. Inače, Sentry automatski i kontinuirano skenira najnovije kataloge asteroida ne bi li uočio neki koji bi mogao biti opasan za Zemlju u sljedećih 100 godina.

Asteroid 2009 JF1 tako se, prema posljednjim podacima nalazi na udaljenosti većoj od 375 milijuna kilometara od Zemlje, ali joj se približava brzinom od 18 kilometara u sekundi. Predviđa se da će pored Zemlje proletjeti brzinom od 65.293 kilometra na sat.

Kad su ga uočili 2009. godine, asteroid je imao otprilike 13 metara u promjeru. Iako zvuči malo, u kombinaciji s brzinom kojom se kreće, njegov udarac u Zemlju mogao bi uzrokovati eksploziju jednaku eksploziji 230 kilotona dinamita odnosno poput 150 atomskih bombi koje su eksplodirale iznad Hiroshime.

Znanstvenici ipak ističu kako su šanse da 2009 JF1 udari u Zemlju malene, ali da kamenje koje se obično odlomi od asteroida može ući u atmosferu i napraviti spektakularnu meteorsku predstavu na nebu.

Ako se pak, zbog bilo čega, putanja ovog asteroida promijeni, svemirske agencije diljem svijeta rade na zajedničkom "planu B" kojim bi presrele asteroid i preusmjerile ga dalje od Zemlje. No zasad ga samo pomno prate. Nadamo se da će na tome i ostati.

Izvor: The News Trace

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti