Pratite uživo: Apple predstavio 4 modela iPhonea 13 s vrhunskom grafikom i odličnim kamerama

U tijeku je konferencija za medije na kojoj Apple predstavlja nove gadgete, uključujući i telefone iz serije iPhone 13.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.09.2021. / 18:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U 19 sati po hrvatskom vremenu počela je konferencija za medije na kojoj Apple predstavlja nove gadgete. Tim Cook i ekipa predstavit će nove telefone iz serije iPhone 13, a očekujemo i novu generaciju pametnog sata i bežičnih slušalica. Prijenos konferencije pratite uživo na našem portalu. 

 19.02 Počela je konferencija. Tim Cook je na bini.

19.06 Krenuo je s predstavljanjem uređaja. Prvi je na redu iPad. Dijagonala ekrana iznosi 10,2 inča, a dolazi s jačim procesorom A13, koji omogućuje 20 posto brži procesor i grafiku u odnosu na protekli model. Poboljšane su stražnja i prednja kamera koja je sada prilagođena za videopozive.

19.10 Podržava Appleovu i Logitechovu tipkovnicu, kao i prvu generaciju Appleove olovke. Isporučuje se s iPadOS 15 operativnim sustavom. Cijena od 329 dolara, za model kapaciteta 64 GB. Dostupan je od sljedećeg tjedna.

19.13 Iznenađenje! Predstavljena je nova generacija iPada mini, potpuno redizajniran model koji sada dolazi s dijagonalom ekrana 8,3 inča. U odnosu na prethodnu generaciju performanse procesora bolje su za 40, a grafike čak 80 posto. Dolazi s podrškom za 5G i drugu generaciju Appleove olovke. Cijena iznosi od 499 dolara, a dostupan je od sljedećeg tjedna.

19.20 Na redu je Appleov sat. Najavljene nove opcije za praćenje biciklista, kao i vozače električnih bicikla, uključujući i detekciju pada. Predstavljen Apple Watch Series 7. Sat dolazi s najvećim ekranom do sada, što su napravili smanjenjem okvira u odnosu na postojeće modele. To je i najizdržljiviji Appleov pametni sat do sada, otporan na vodu i prašinu. Trajanje baterije ostaje isto - očekuje se cijeli radni dan, no sada je punjenje puno brže te se za 40 minuta baterija napuni na 80 posto.

19.38 Vrijeme je za nove modele iPhonea. Predstavljen je iPhone 13. Kako se i najavljivalo, smanjen je notch u kojem je smještena prednja kamera i senzori. Kamere sa stražnje strane sada su postavljene dijagonalno. Modeli iPhone 13 i iPhone 13 mini imaju isti dizajn, jedina je razlika u veličini ekrana. Novi ekran je 28 posto svjetliji. Oba modela pokreće isti model čipseta - A15 Bionic.

19.43 Novi 6-jezgreni procesor brži je 50 posto u odnosu na konkurenciju, dok je grafika 30 posto brža, barem prema tvrdnjama iz Applea. Naravno, poboljšane su i kamere. Poboljašenje su i kamere, klasična i ultraširokokutna rezolucije 12 MP, s optičkom stabilizacijom slike i boljim fotografijama snimljenim u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Predstavljen je i kinematografski mod za snimanje videozapisa s kojim je moguće fokusirati objekte, uz zamućenu pozadinu.

19.53 iPhone 13 ima brži čip, brži 5G i svjetliji ekran, no pored svega toga i izdržljiviju bateriju. Na modelu iPhone 13 mini baterija traje 1,5 sati duže u odnosu na iPhone 12 min, dok na iPhoneu 13 traje 2,5 sati duže u odnosu na iPhone 12. Baterija traje duže zahvaljujući većoj bateriji, ali i boljoj optimizaciji. Cijena - 699 dolara za model mini sa 128 GB prostora za pohranu podataka, odnosno 799 dolara za model iPhone 13 s istom količinom prostora za pohranu.

19.58 Vrijeme je za modele iPhone 13 Pro i Pro Max. Dolaze s novim sustavom kamera, novim ekranom i većom baterijom. Performanse - također ih pokreće čipset A15 Bionic, dok Pro modeli imaju još bolju grafiku koja je 50 posto brža u odnosu na najjače konkurente. Super Retina XDR ekran dolazi s tehnologijom ProMotion s promjenjivom frekvencijom osvježavanja od 10 do 120 Hz. Dijagonale ekrana iznose 6,1 i 6,7 inča.

20.05 Kamere - dolaze s potpuno novim sustavom kamera. Telefoto kamera dolazi s trostrukim optičkim zumom, ultraširoka kamera ima autofokus te omogućuje makrofotografiranje do udaljenosti od 2 cm. Sve kamere imaju noćni mod. Glavna kamera, u odnosu na prethodni model, ima 2,2 puta poboljšanje u lošijim svjetlosnim uvjetima. Zahvaljujući kinematografskom modu, fokus snimanja može se odrediti naknadno.

20.14 Kao i u slučaju običnih modela, i Pro modeli dolaze s jačom baterijom. Baterija na iPhoneu 13 Pro traje sat i pol duže u odnosu na svog prethodnika, dok na iPhoneu 13 Pro Max traje 2 i pol sata duže u odnosu na iPhone 12 Pro Max. Cijena - 999 dolara za model Pro i 1099 za model iPhone 13 Pro Max. Cijene se odnose za modele sa 128 GB, a dostupni su modeli s čak 1 TB prostora za pohranu podataka. Svi novi modeli iPhonea na tržištu će biti dostupni 24. rujna.

20.20 Konferencija je završena. 

 
 

 
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti