Instalirali ste igru na vaš pametni telefon? Možda ste upravo otvorili vrata dijeljenju vlastitih podataka - doznajte što trebate blokirati

Jeste li brzi na prstu ili prilikom instalacije aplikacija čitate sve što vam se pojavi na ekranu? Provjerite što ne trebate dopustiti videoigrama prilikom instalacije na vaš pametni telefon.

Martina Čizmić | 17.08.2021. / 16:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Gotovo svi na svojim pametnim telefonima imamo nekakve mobilne igre. Neke su došle već predinstalirane, neke smo pak sami instalirali. No, jeste li prililkom instalacije čitali kakve sve podatke te igre prikupljaju i kakav pristup podacima traže?

Upravo to može značiti razliku između davanja širokog pristupa vašim osobnim podacima ili pak samo dopuštanja nužnih radnji. Većina će aplikacija tražiti pristup svemu što potencijalno mogu koristiti, bez obzira treba li im tako širok pristup za rad ili ne. Što je aplikaciji omogućen širi pristup vašim podacima to je veći rizik da će ti podaci završiti u tuđim rukama.

Bez obzira na to o kojoj se aplikaciji (ili u ovom slučaju mobilnoj igri) radi, većina aplikacija ne treba sljedećih pet dopuštenja za rad.

Accessibility/Pristupačnost

Opcije pristupačnosti namijenjene su osobama koje imaju oštećen vid ili sluh, a kako bi im bilo lakše koristiti pametni telefon. Međutim, aplikacije koje imaju takvo odobrenje vide sve korisnikove akcije na ekranu i imaju mogućnost kontroliranja rada pametnog telefona, baš kao što bi to korisnik mogao. Primjerice, opciju Pristupačnost koristi glasovni asistent. Videoigrama ta opcija ne treba i možete ju ugasiti.

Dovoljno je da na Androidu uđete u Settings/Postavke i pronađete Accessibility/Pristupačnost te tamo provjerite koje aplikacije imaju aktiviranu ovu opciju.

Device admin apps /Aplikacije za administratore

Ova opcija omogućuje aplikaciji udaljeno upravljanje uređajem. Najčešće je aktivirana ako korisnik koristi službeni pametni telefon koji je dio tvrtkinog ekosustava, pa administrator vodi računa o ažuriranjima i instaliranjima pojedinih aplikacija nužnih za posao. No, videoigrama ta opcija nije potrebna. Naime, ako aplikacija ima pristup administratorskim mogućnostima, tko god kontrolira tu aplikaciju može promijeniti lozinku (PIN) na uređaju, zaključati ekran, obrisati podatke i slično.

Želite li ukinuti to pravo videoigrama, morat ćete se malo pomučiti i u Postavkama pronaći opciju Apps and Notifications/Aplikacije i obavijesti, odabrati Advanced/Napredno, Special app access/Poseban pristup aplikacijama i potom deaktivirati Device admin apps.

Install unknown apps/Instaliraj nepoznate aplikacije

Ako za preuzimanje aplikacija na svoj pametni telefon koristite samo Google Play, definitivno vam ne treba biti omogućena opcija instaliranja s nepoznate lokacije odnosno instaliranja nepoznatih aplikacija. Ako pak preuzimate aplikacije s "neslužbenih trgovina i kanala" vodite računa kako među tim aplikacijama može biti i onih sa zlonamjernim kodom.

U svakom slučaju, ova vam opcija ne mora biti aktivirana cijelo vrijeme. Ako baš želite, možete ju aktivirati prema potrebi kad instalirate neku aplikaciju i nakon toga ju ugasite. Tako ćete spriječiti da aplikacije, bez vašeg znanja preuzimaju druge aplikacije i instaliraju ih na vaš uređaj.

Kako biste isključili (odnosno uključili) ovu opciju posjetite Postavke/Settings, Aplikacije i obavijesti/Apps and notifications, Napredno/Advanced te tamo odaberite Special app access/Poseban pristup aplikacija i uključite odnosno isključite opciju Instaliraj nepoznate aplikacije/Install unknown apps.

Prikazuj preko drugih aplikacija/Display over other apps

Ovo je potpuno legitimna opcija koju koriste aplikacije poput Facebook Messengera kako bi prikazao ikonu chata čak i kad koristite neki drugi program. No, videoigrama ova opcija baš i nije potrebna. Naime, ako je aktivirana, videoigre mogu prikazivati oglase ne samo u igri već i prilikom korištenja drugih aplikacija, a korisnik vjerojatno neće odmah znati koja ga aplikacija maltretira oglasima. Također, može olakšati posao zlonamjernim programima poput malwarea ili ransomwarea koji tako mogu lakše zaključati pristup pametnom telefonu i podacima te tražiti otkupninu.

Videoigrama ovaj pristup ne treba pa ga slobodno možete ugasiti ako odete u Postavke/Settings, Aplikacije i obavijesti/Apps and notifications, Napredno/Advanced i tamo odaberete Poseban pristup aplikacija/Special app access te isključite Prikaži preko drugih aplikacija/Display over other apps.

SMS

Videoigre zaista ne trebaju slati SMS poruke s vašeg pametnog telefona. Isto tako ne treba im dopuštati niti da čitaju SMS, MMS ili WAP Push poruke. Isto tako, ne smiju biti osnovna aplikacija za slanje i primanje poruka. No, malware će vas često pokušati uvjeriti upravo u to.

Naime, dopustite li pristup vašim SMS porukama, aplikacije mogu prilično lako nabiti veliki telefonski račun uključivanjem različitih "pretplata" kojima je jedini cilj da svaku SMS poruku naplate što više ne bi li tako i oni zaradili. Osim toga, lako mogu pristupiti vašim kontaktima i slati im neželjene poruke ili dalje širiti malware. Ovakav pristup može biti posebno opasan ako koristiti m-banking u kombinaciji s dvostupanjskom autentifikacijom pa vam banka potvrdu PIN-a šalje u SMS poruci. Aplikaciji tako jednostavno omogućujete da pristupi i vašim bankovnim računima.

Kako biste se zaštitili od toga u Postavkama/Settings, pronađite Aplikacije i obavijesti/Apps and notifications, Dopuštenja aplikacija/App permissions te SMS i u Postavke/Settings, potom Aplikacije i obavijesti/Apps and notifications, Napredno/Advanced te pronađite Temeljne(Osnovne) aplikacije/Default apps.

I na kraju samo kratki podsjetnik da prilikom svake instalacije neke aplikacije na svoj uređaj, dobro čitate što ta aplikacija od vas traži i kakva su joj dopuštenja nužna za rad. Neke će pokušati dobiti i više no što im treba, a na vama je da im to onemogućite. A ako ste imali "brzi prst" i omogućili im svašta, uvijek možete aplikacijama uskratiti dopuštenje odlaskom u Postavke/Settings, Aplikacije/apps i tamo pronaći popis svij instaliranih aplikacija te otvoriti svaku i vidjeti što točno treba, a čemu sve ima pristup.

Vodite samo računa da, ovisno o tome koji Android uređaj imate (ovisno o verziji i proizvođaču), možda će se neke opcije drugačije zvati. No, uzmite si vremena i proučite što se sve nalazi na vašem telefonu. Bit ćete nam zahvalni kasnije.

Izvor: Kaspersky

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti