Tim inženjera na australskom sveučilištu dizajnirali su i izradili automobil koji trenutno drži Guinnessov rekord kao najbrži solarni automobil zvan Sunswift, s maksimalnom brzinom od 88km/h (rekord iz 2011.). 

Kako prenosi portal engineering.com, ovi mladi inženjeri nisu stali samo na Sunswiftu već rade na novom automobilu eVe kojim žele srušiti 20 godina stari rekord a to je najbrža prosječna brzina u rasponu od 500 kilometara. Trenutni rekord je 73km/h, a tim iza Sunswifta vjeruje da će eVe nadmašiti taj rekord s prilično velikom prednošću. Za obaranje ovog rekorda, koristit će se samo baterija bez pomoći solarnih panela. 

Inače eVe pogone Li-ion baterije kakve se mogu pronaći u laptopima, a koje pogone dva posebno izrađena motora s efikasnošću od čak 97 posto. Solarne ćelije pružaju energiju od 800 Watta tijekom sunčanog dana, dok pomoću kočenja baterije se mogu napuniti do 80%. 

Automobil je trenutno u mogućnosti doseći brzinu od 140km/h, a vozeći se po autocestama, eVe troši energiju ekvivalentnu malo većem tosteru. Doseg je 800 kilometara koristeći se baterijom i solarnim ćelijama, dok samo uz pomoć baterije može doseći 500 kilometara. Sam automobil teži tek 300-injak kilograma zahvaljujući karbonskoj šasiji, te kotačima od kojih su prednji izrađeni od karbona a stražnji od aluminija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju