Ukrajinci imaju novo najdraže oružje za borbu protiv ruske vojske - ruski AK-12

Ukrajinska vojska i dužnosnici na poseban način prkose ruskom agresoru, i to tako da im je novo omiljeno oružje u borbi protiv ruskog neprijatelja upravo najmodernija ruska jurišna puška - AK-12.

Branimir Vorša | 09.03.2022. / 12:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako se nastavlja sukob između ukrajinskih i ruskih snaga, borbe u urbanim sredinama pokazale su se intenzivnim i krvavim. S vojskom koja je znatno nadjačana i kojoj nedostaje neko oružje više klase, u usporedbi s pozamašnim ruskim arsenalom, ukrajinske snage i ukrajinski politički čelnici tražili su načine da pokažu snagu.

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije koje prikazuju ključne pojedince sa zarobljenim ruskim malokalibarskim oružjem, uključujući jurišne puške AK-74 i AK-47M, kao i ručne bacače RPG-7. Ali jedno oružje, najnovija ruska jurišna puška AK-12, postalo je vrlo tražena nagrada na bojnom polju, ne samo zbog svojih sposobnosti već i zbog onoga što posjedovanje takvog oružja simbolizira.

Slika nije dostupna Sastavni dio ruske taktike: Što je to termobaričko oružje, kako radi i je li zabranjeno?

Posljednjih dana Caliber Obsura, neovisni istraživač i analitičar koji prati zanimljiva zbivanja vezana uz korištenje malokalibarskog i drugog pješačkog oružja u raznim sukobima, istaknuo je u objavama na Twitteru nekoliko fotografija visokih ukrajinskih dužnosnika sa zarobljenim ruskim puškama koje su kružile društvenim mrežama.

Vitalij Kim, guverner Mikolajivske oblasti, prikazan je u svom uredu sa zarobljenom jurišnom puškom AK-12 i AR-15 jurišnom puškom s montiranim prigušivačem.

Na drugoj slici ukrajinski načelnik obrambene obavještajne službe, brigadni general Kirijlo Budanov, slično je viđen sa zaplijenjenom AK-12. Iznad i lijevo od Budanova na fotografiji je također slika sove koja se bori sa šišmišem. Riječ je o umjetničkom djelu koje je navodno razljutilo Kremlj zbog ruske i ukrajinske upotrebe šišmiša i sove kao simbola njihovih vojnih obavještajnih službi.

Zašto su ti ukrajinski pojedinci odlučili prikazati zarobljeno rusko malokalibarsko oružje na internetu, vjerojatno je barem djelomično povezano s njihovom simbolikom kao propagandnim komadima.

Međutim, činjenica da se radi o zarobljenom oružju, trenutno najboljem ruskom, simbolizira pobjedu i prkos pred snažnijom invazijskom silom.

Slika nije dostupna David protiv Golijata: Evo kolika je zapravo razlika u vojnoj moći između Rusije i Ukrajine

Istovremeno, puške kao što je AK-12 tehnički su naprednije od onih koje su tradicionalno opremljene redovitim ukrajinskim vojnim postrojbama, što također ukazuje na jasne operativne prednosti njihove uporabe.

Ruski koncern Kalašnjikov, nazvan po legendarnom ruskom inženjeru koji je dizajnirao kultni AK-47, počeo je razvijati AK-12 u ljeto 2010. godine, a operativna ispitivanja su započela 2011. Rani prototipovi ove puške, čiji je kalibar 5,45 x 39 mm, bili su opremljeni velikim spremnicima (60 komada streljiva) i testirani za ekstremne vremenske uvjete.

Tek početkom 2018. AK-12, zajedno s AK-15, koji ima veći kalibar od 7,62 x 39 mm, ušao je u vojnu upotrebu u Rusiji. Iako AK-12 predstavlja najnoviji dodatak asortimanu pušaka ruske vojske, to još uvijek nije standardna puška za rusku vojsku iako je dizajnirana da to bude. Ruski vojnici su još uvijek opremljeni puškama serije AK-74 i AKM, starijim dizajnima koje su AK-12 i AK-15 trebali zamijeniti. AK-12, dakle, predstavlja rjeđi, napredniji komad ruske vojne opreme.

Tradicionalno, AKSU-74/AK-74SU, koji se često nazivaju "Krinkovi", bili su statusno oružje izbora na mjestima gdje su ruske snage vrlo prisutne. Taj dizajn potječe iz 1973. godine i Sovjetskog Saveza, ali "Krinkovi" su dugo bili značajka u drugim istočnoeuropskim vojskama, uključujući i Ukrajinu. S kraćom cijevi u usporedbi s oružjem poput AK-74 ili AKM, AKSU-74/AK-74SU karabini nude kompaktan dizajn s prednostima za blisku borbu.

No, zarobljavanje najnovije ruske vojne opreme simbolizira snagu i sposobnost da se izdrži razmjere ruskih napada i da ih se prevlada.

Korištenje zarobljenog ruskog malokalibarskog oružja predstavlja očitu priliku za ukrajinske vojnike da steknu stupanj tehnološkog pariteta s opozicijom. Poziranje s puškama AK-12 kao trofejnim oružjem također je postalo popularno među ukrajinskim snagama. Takve fotografije kruže društvenim mrežama od početka sukoba.

Pripadnici ukrajinskih snaga teritorijalne obrane viđeni su sa zarobljenim ruskim puškama na ulicama Harkiva krajem veljače, a objavljene su i videosnimke na kojima su izbliza prikazane snimke pušaka AK-12. Ukrajinske snage za specijalne operacije također su iskoristile plijen na bojnom polju, a AK-12 je postao favorit.

Kako se sukob nastavlja, s novim vrstama malokalibarskog oružja koje pristižu u Ukrajinu iz različitih zemalja, bit će zanimljivo vidjeti hoće li ijedna druga puška zamijeniti AK-12 kao oružje izbora ukrajinskih dužnosnika, jer ono koje je dao saveznik nije isto kao kad se skine s mrtvog neprijatelja. S tim na umu, moglo bi se pretpostaviti da će AK-12 zadržati svoju krunu još u doglednoj budućnosti.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti