VIDEO Pogledajte snimku u kojoj ruski piloti helikoptere koriste kao leteće VBR-ove

Ruska vojska sve više u napadu na Ukrajinu pokazuje svoju pomalo bizarnu i nekonvencionalnu taktiku korištenja naoružanja.

Branimir Vorša | 23.03.2022. / 15:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Video objavljen na Twitteru 17. ožujka 2022. prikazuje napad ruskih helikoptera u Ukrajini koristeći neobičnu metodu za ispaljivanje nevođenih raketa. Spomenute rakete nisu precizno vođeno oružje, pogotovo u okruženju kakvo se može vidjeti u priloženom videu.

Slika nije dostupna Biden potvrdio da je Rusija na Ukrajinu ispalila hiperzvučni projektil: "Gotovo ga je nemoguće zaustaviti. Postoji razlog zašto ga koriste"

Helikopteri na snimci dolaze u punoj brzini, idu u plitki zaron te se zatim naglo penju i ispaljuju rakete na vrhu paraboličnog luka svoje putanje leta, šaljući ih u generalnom smjeru neprijatelja.

Ta neobična metoda ispaljivanja daje raketama veću količinu energije pri samom lansiranju (jer se kreću brzinom kojom se kreće platforma za lansiranje), ali i povećava njihov domet jer se lansiraju prema gore, nakon čega prate balističku putanju.

Time su borbeni helikopteri Ka-52 i Mi-28 ovdje korišteni kao leteća verzija višecijevnih raketnih bacača.

Osim ako ruski sustav za upravljanje naoružanjem na tim helikopterima nema funkcionalnost da pri takvoj vrsti lansiranja izvan vidnog polja pruži posadi otprilike točno rješenje za lansiranje, onda je takva vrsta napada zapravo daleko od preciznog i učinkovita je samo na mjestima gdje točnost zapravo ni nije potrebna, odnosno za neselektivan općeniti napad na neprijateljsko područje.

Precizno vođeno oružje također se ponekad lansira na ovaj način, prateći putanju paraboličnog luka, ali ovdje je streljivo najvjerojatnije nevođeno te s tim i krajnje neprecizno.

Zanimljivo je da su Rusi naručili nove rakete S-8OFP, koje, prema različitim izvorima, imaju deklarirani domet od šest kilometara.

Malo je dostupnih informacija o S-8OFP, a neki od zapadnih izvora spominju mogućnost implementacije navođenja. Svi izvori u međuvremenu upućuju na dvostruki osigurač, bilo u kontaktnom ili odgodnom načinu rada, za poboljšani prodor oklopa.

Slika nije dostupna Što bi se dogodilo kad bi Rusija odvojila svoj dio Međunarodne svemirske postaje?

Neki ističu da su se posade ruskih helikoptera upravo rješavale streljiva koje su nosile. Međutim, snimke snimljene tijekom vježbi u Rusiji jasno pokazuju da je ova metoda angažmana dio nastavnog plana i programa ruskih pilota.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti