Vojna vježba koja se rijetko viđa: Pogledajte kako iranski MiG-29 pravom raketom presreće cilj u zraku iz neposredne blizine

Na internetu se pojavio video u kojem se vidi prava rijetkost, prava vježba presretanja zrak-zrak projektila toplinski navođenim zrak-zrak projektilom iranskog ratnog zrakoplovstva.

Branimir Vorša | 28.10.2021. / 13:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ne viđa se često presretanje zračnog cilja iz neposredne udaljenosti i u uvjetima korištenja pravog zračnog naoružanja. No na Twitteru se pojavio video koji prikazuje jednu takvu vježbu iranskog ratnog zrakoplovstva (IRAF), izvedenu u impresivno niskom letu.

Slika nije dostupna Kinezi reagirali: Nismo testirali hipersonični projektil već svemirsku letjelicu

Na videu se mogu vidjeti IRAF-ovi MiG-29 Fulcrum u formaciji s F-5 Tiger II zrakoplovom, gdje F-5 ispaljuje metu, koju nekoliko sekundi kasnije MiG-29 presreće toplinski navođenom zrak-zrak raketom iz neposredne blizine. Prije samog presretanja i nakon ispaljivanja mete F-5 se miče u stranu, kako projektil slučajno ne bi potražio njega.

Vrijeme presretanja mete od ispaljenja rakete do detonacije iznosi oko četiri sekunde.

The War Zone piše kako je iranski MiG vjerojatno u vježbi koristio pravu verziju Vympel R-73 toplinski navođene rakete ruske proizvodnje, koja nosi NATO oznaku AA-11 Archer i koja se koristi od 1984. godine te se i dalje smatra dobrim protuzračnim oružjem zbog svoje okretnosti u zraku i činjenice da pilot i putem optike na pilotskoj kacigi može birati metu, osim radarom zrakoplova ili infracrvenim senzorom za pretragu i praćenje zračnih ciljeva.

Prikazana vježba, piše The War Zone, vjerojatno predstavlja demonstraciju minimalnog dometa presretanja navedenim projektilom, koji inače ima maksimalan domet od oko 30 kilometara za mete koje mu idu u susret, odnosno 15 kilometara za ciljeve koji bježe od njega.

Kad je riječ o cilju koji se nalazi u neposrednoj blizini i koji je u bijegu, R-73 može se ispaliti i na udaljenosti manjoj od 300 metara.

Slika nije dostupna Rusi se pohvalili: Uspješno smo lansirali nadzvučnu krstareću raketu "bez premca"

Sam cilj koji je R-73 presreo bila je raketa drugog tipa, koja se zapravo kretala pravocrtno i koja ne predstavlja praktički nikakav izazov za presretanje, no pilotima pruža stvaranje pravog iskustva u korištenju toplinski navođenih raketa tijekom takvih vježbi.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti