Danas smo objavili jedan vrlo zanimljiv članak "Hrvatski developeri pokrenuli servis za besplatno slanje SMS-a. U 24h poslano 3000 poruka!" koji se prilično dobro čitao, što je bilo i za očekivati.

Priznajem, nasamarili su me, no uopće se ne sramim toga i priznajem ovaj fail. Vjerujem da se to dogodilo svakom tko radi u mediju, pa tako nisam ni ja iznimka, no naučio sam vrlo vrijednu lekciju.

Naime, jučer u večernjim satima stigao mi je mail Mirka Katića (neobičnog li imena na Facebooku) kako pokreću novi startup projekt. Pomislih super, ovo je cool ideja. Jasno mi je da postoje servisi koji rade istu stvar, ali valja poslušati što imaju za reći. Njih “3 developera” je odradilo super posao, radili su dan i noć i ispalo je super — kažu tako ovih “developeri”. Provjerio sam servis, probao poslati poruku i sve radi ok. Ispod poruke se nalaz link na stranicu i sve izgleda zanimljivo, čak sam dobio i neke ideje koje bi mogli i mi u ZIMO koristiti.

Iako mi je malo čudno sve bilo s pričom da je to besplatno, zanimalo me kakav je dogovor s operaterima. Telefonski se čujem s Mirkom koji mi kaže kako su to riješili da su dio skripte dali operateru, u ovom slučaju T-comu jer kaže kako je radio kod njih. Isto tako kaže Mirko da je Tele2 zainteresiran za neko oglašavanje, no Vipnetu baš nije zanimljivo. S obzirom da surađujemo sa svim operaterima, znam otprilike kakva je situacija, no nisam se upuštao u proučavanje priče. Mirko kaže da mu operateri izlaze u susret, odnosno da plaća nešto sitno, te kako će naplaćivati kad stignu do 50.000 poslanih poruka. Cijena? 5000kn, kaže Mirko.

Nakon što smo popričali, sastavio sam jedan tekst o servisu, te objavio. Boom. Počele stizati poruke na Twitter kako isti servis postoji i zove se smsaj.me, i moram priznati nisam čuo za taj servis. Nakon toga i Boris iz Gadgeterije se javio te rekao kako HT besplatne poruke nudi od 2001.

Na sve to javi mi se prijatelj koji mi je poslao i nekoliko linkova, a koji otkrivaju malo više priče o Mirku Katiću, tom pravom internetskom mogulu. Na wmforum.geek.hr Mirko nudi od danas oglasni prostor na jednu godinu za 100kn na 16 mjeseci jer kaže “Tako prodajem jer mi hitno potrebno 100kn”.

Na kraju dana, jesam bio nasamaren, naučio sam nešto, a mislim da Mirko i svi koji kane činiti slične stvari mogu naučiti da nikad nije dobro lagati mediju, jer uvijek ima netko tko zna dublju priču i koju će sigurno htjeti podijeliti s drugima.

Nisam na kraju spomenuo i Mirkov portal graak.com koji doslovno copy/paste-a članke s Mashablea. Što radi Mirko? Ne znam! Koje su mu namjere? Nemam blage veze, no svakako ako se nađete u mojoj koži dobro se raspitajte ako vam je priča sumnjiva, i da, tu i tamo ćete popušiti tu i tamo koju priču.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju