Zastrašujuća snimka: Serija od četiri udara groma zadesila četveročlanu obitelj u autu nasred ceste, evo zašto su zapravo prošli bez ozljeda

Automobil je jedno od sigurnih mjesta tijekom grmljavinske oluje i štiti putnike od udara groma, no doživjeti to iskustvo na svojoj koži posve je druga priča. U toj se situaciji našla jedna američka obitelj, a sve je zabilježila kamera iz drugog vozila.

Branimir Vorša | 07.07.2021. / 10:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Udari groma nisu česti, no kad se dogode, rezultati su često zastrašujući jer strada drveće, kuće mogu pretrpjeti štetu, a pogodi li grom osobu, posljedice su često i smrtonosne.

Najsigurnije mjesto u kojem treba pričekati da grmljavinska oluja prođe jest kuća, zgrada ili objekt koji ima gromobran. Osim toga, i auti su zapravo sigurna mjesta, iako je udar groma ako se i dogodi dok je netko u automobilu, već sam po sebi dovoljno zastrašujući.

Jedna američka obitelj putujući kroz Waverly u Kansasu našla se upravo u toj situaciji. Naime, putovali su Jeepovim Grand Cherokeejem kroz područje na kojem je bilo grmljavinsko nevrijeme kad je u njihov automobil udario grom, ali ne jednom ili dvaput, već čak četiri puta unutar sekunde.

Bliski susret te obitelji s udarom groma snimljen je kamerom iz automobila koji se našao iza njih, a snimka vrlo jasno dočarava koliko je čitav događaj bio zastrašujući.

Na snimci se vidi kako je grom udario u Grand Cherokee četiri puta zaredom. Vozilo se nakon serije udara groma polako zaustavilo, a njegova su se svjetla pogasila. Koliku je štetu pretrpio elektronički sustav vozila nakon udara milijuna volti, nije poznato, no sigurno nije prošao bez štete.

Na snimci je također vidljivo da se sve zapravo dogodilo nevjerojatno brzo, a udari su bili izuzetno glasni, poput vrlo glasne pucnjave iz vatrenog oružja.

U automobilu se nalazio bračni par s dvoje djece, a prošli su bez ozljeda (osim vjerojatno zujanja u ušima) zbog toga što se šasija automobila tijekom udara groma ponaša kao Faradayjev kavez jer preusmjerava ogromnu energiju oko putnika unutar vozila. Čak je jasno vidljivo kako grom udara s gornje te izlazi s donje strane vozila.

Udar groma može uništiti gume vozila, razbiti vjetrobranska stakla i uništiti elektroniku unutar vozila. Moguće je da izazove i požar, no tad je najbolje vozilo istog trenutka napustiti što je brže moguće.

Što je Faradayev kavez i koji su njegovi učinci?

Faradayev kavez zatvoreni je prostor u koji ne prodire elektromagnetsko polje. Sastoji se od metalne mreže, odnosno kaveza unutar kojeg se nalazi električna oprema koja se na taj način štiti od djelovanja električnog polja. Faradayevim kavezom smatra se i oprema koja u građevinarstvu služi za zaštitu objekata od udara groma - gromobran. Ime je dobio prema britanskom znanstveniku Michaelu Faradayu.

Unutar Faradayeva kaveza nije moguć prijam radiovalova.

Udari li munja u Faradayev kavez, npr. u automobilu ili zrakoplovu, osobe unutar kaveza ostaju sigurne jer je jakost električnog polja unutar kaveza mnogo manja od vanjske. U blizini otvora metalne oplate prodire vanjsko magnetsko polje unutar zaštićenog prostora. Jakost prodora ovisi o širini otvora u odnosu prema valnoj duljini vanjskog polja elektromagnetskog spektra.

Ako se unutar kaveza dogodi električno pražnjenje, osobe izvan kaveza su sigurne.

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti