3 razloga zbog kojih volimo svoj pametni telefon

Hamman ističe da, koliko god voljeli svoj pametni telefon, ne bismo smjeli zapostaviti veze i prijateljstva s drugim ljudima.

Martina Čizmić | 03.10.2017. / 16:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mobilni, a onda i pametni telefoni već dugo nisu samo sredstvo za komunikaciju bilo kad i bilo gdje. Oni su postali neizostavan dio naše svakodnevice.

Za pametnim telefonom posežemo kad nam trebaju upute kuda ići, kad nam je dosadno, kad se ne želimo družiti (ili kad se želimo družiti s nekim tko nije u blizini). Njime bilježimo važne trenutke u našem životu, ali ih i dijelimo s cijelim svijetom.

Zapravo, uz pametni telefon nikad nismo sami. Ili se barem tako osjećamo.

Stoga ne iznenađuje što je sve veći broj ljudi ovisan upravo o toj spravici koja stane na dlan naše ruke i bez koje više ne možemo zamisliti normalan život.

No zašto je tome tako? Proizvođači pametnih telefona reći će vam kako su pametni telefoni promijenili naše živote nabolje. Psiholozi u takvu ovisničkom ponašanju vide dublju vezu.

Američki psiholog Jaco Hamman u svojoj je knjizi "Growing Down: Theology and Human Nature in the Virtual Age" ipak izdvojio tri glavna razloga zbog kojih zapravo volimo svoje pametne telefone.

Oni su produžetak nas samih

Davno smo pametne telefone prestali smatrati samo uređajima. Svako njihovo prilagođavanje našem ukusu, potrebama i navikama čini ih više "našima" i jedinstveno prilagođenima upravo nama.

I mada to nismo osvjestili, pametne telefone počeli smo smatrati dijelom nas samih. Ako slučajno ne možemo pronaći svoj pametni telefon ili je baterija pri kraju, postajemo nervozni, čak se i uspaničimo.

Zanimljivo je kako su mlađe generacije "ovisnije" o pametnim telefonima od onih starijih. Vjerojatno jer su mlađi (rođeni 2000. godine i kasnije) odrastali uz mobilne telefone, dok su starije generacije morale prihvatiti tu "novu" tehnologiju.

Stvaraju virtualni prostor u kojem se osjećamo sigurni

Iako to možda zvuči čudno, pametni telefoni daju nam određenu dozu sigurnosti u nesigurnom svijetu. Dijelom jer nam omogućavaju da brzo i jednostavno pozovemo pomoć, ali i jer nam svojim mogućnostima pružaju priliku da ignoriramo svijet oko sebe i udubimo se u omiljenu aplikaciju, igricu ili nešto treće.

Kad ostvarimo nekakav uspjeh koristeći pametni telefon, u našem se tijelu aktiviraju isti hormoni kao kad ostvarimo neki uspjeh u stvarnom životu. Hamman ističe i kako stalno gledanje u pametni telefon u nama stvara isti efekt kao kad zurimo u nama dragu osobu te potiče stvaranje osjećaja pripadnosti i povezanosti.

Ispunjava našu potrebu za stvaranjem boljeg sebe

Antropolozi se slažu da je u ljudskoj prirodi kopiranje i imitiranje, odnosno stvaranje boljeg ili drugačijeg sebe. Naravno, pametni telefoni mogu nam pomoći u tome.

Brojne fotografije i selfiji koje snimamo, a potom i uređujemo, pomažu nam da stvorimo drugačiju sliku o sebi. Dodamo li tome i činjenicu da nam je zahvaljujući internetu sve znanje svijeta nadohvat prstiju, možemo u samo nekoliko trenutaka postati educiraniji i osjećati se bolje.

Hamman na kraju ipak ističe da, koliko god voljeli svoje pametne telefone, ne bismo smjeli zapostaviti veze i prijateljstva s drugim ljudima. Čak i ako takve veze započnu putem pametnog telefona.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti