9 milijuna Zemljana slavi Dan Star Warsa

Star Wars entuzijasti svakog 04.05. slave svemirsku sagu uz "May The Fourth Be With You", što je preinačena krilatica filma "May The Force Be With You".

Monika Nožić Monika Nožinić | 04.05.2017. / 09:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Današnji dan, 4. svibanj, službeno je dan Star Warsa. Fanovi ove filmske franšize diljem svijeta ovaj dan obilježavaju na različite načine, a prvi je puta službeno proslavljen prije točno 6 godina.

Nije riječ samo o prisjećanju na film, već na čitav kulturni fenomen koji obožavatelji širom svijeta obilježavaju baš danas.

Utjecaj filma Georgea Lucasa je neosporan. Filmski klasik premijerno je prikazan davne 1977. godine i do danas je postavio mnoge rekorde. Film je jedan od najuspješnijih filmskih projekata svih vremena, ali novac je u toj priči najmanje važan, koliko god se nekima ne činilo tako.

Star Wars je ponajprije tehnička prekretnica koja je utjecala na nepregledan broj filmova snimljenih posljednjih 40 godina. Govorimo o specijalnim efektima i mašti koja je privukla do tada nezamislivo raznoliku publiku.

Ipak, do proslave današnjeg dana kao Star Wars dana trebalo je pričekati do ovoga stoljeća. Sve je počelo u Torontu 2011. godine i proširilo se po cijelome svijetu. U čast ovom čuvenom filmskom ostvarenju, danas se u svijetu organiziraju brojni filmski maratoni, pušta se filmska glazba i ljudi se oblače u kostime iz svemira poznatih nam likova poput Darth Vadera, Yode, Stormtroopera i drugih.

O važnosti rečenica iz filmova govori i činjenica da su zaživjele i u mnogim drugim aspektima života. Primjerice, u politici, kada se rečenicom "Let the force be with you" čestitalo stranci Margaret Thatcher na izbornoj pobjedi u Britaniji 4. svibnja 1979. godine.

Svim ljubiteljima Star Warsa čestitamo May the Fourth!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti