Airlander 10: Najveći zrakoplov na svijetu spreman za svoj prvi komercijalni let

Miks balona, zrakoplova i helikoptera.

Monika Nožić Monika Nožinić | 07.03.2016. / 14:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Airlander 10, najveći zrakoplov na svijetu, uskoro će poletjeti. Naime, ovu letjelicu od prvog komercijalnog leta dijeli tek nekoliko tjedana.

Airlander 10 je 2009. godine bio razvijen za američku vojsku, no budući da je projekt ostao nedovršen, njegova svrha je preusmjerena na komercijalnu.

Za razliku od običnih zrakoplova, Airlander 10 ne treba pistu i može sletjeti na većinu površina, uključujući i vodu.

Ova neobična letjelica može ponijeti 10 tona tereta, napravljena je od posebnih ugljikovih vlakana, a oblik letjelice održava helij kojim je ispunjena do vrha. Za polijetanje i slijetanje, kao i kretanje propelera koristi isključivo dizel. Prostrani kokpit je konfiguriran na način da se u njemu osjećaju udobno i pilot i promatrač.

Airlander 10 je zrakoplov duži od nogometnog terena, miks je balona, zrakoplova i helikoptera, a dizajnirala ga je britanska dizajnerska kompanija Hybrid Air Vehicles (HAV) koja radi za američku vojsku.

Letjelica ima i ekološke prednosti, koristi 20 posto potrošnje goriva u odnosu na postojeće zrakoplove, na njega se mogu postaviti solarni paneli, koristi puno tiše motore i u zraku može ostati skoro pet dana s maksimalnim teretom, a dobro funkcionira i u ekstremnim vremenskim uvjetima (+54 i -56 Celzijevih stupnjeva).

Pogledajte video:

Izvor: Telegraph.co.uk

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti